Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023 20:16

Μάκαρης: “Πρόβλημα υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας”

Γράφτηκε από την
Μάκαρης: “Πρόβλημα υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας”

 

“Πολύ σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ιδιαίτερα όταν λείπουν βασικές ειδικότητες από την εφημερία”, επισημαίνει ο γιατρός Μανώλης Μάκαρης, γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

“Είναι τόσα τα κενά που οι κλινικές δεν μπορούν να εφημερεύουν κάθε μέρα του μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρο το νοσοκομείο υπάρχουν μόνο δύο παθολόγοι”, παρατηρεί σχετικά και τονίζει πως “το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθεί και να συνεχίσει τη λειτουργία του με ένα νέο οργανόγραμμα και μαζικές προσλήψεις ιατρών”.

Ειδικότερα, μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας υγειονομικών στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου  ενημερώθηκαν για τα προβλήματα, ο Μαν. Μάκαρης κάνει λόγο για “μακρόχρονη και ψυχοφθόρα αγωνία και απόγνωση βιώνουν οι συνάδελφοι υγειονομικοί του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, γιατί και εκεί είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα της υποστελέχωσης” και σημειώνει για τα κενά και τις ανάγκες πέρα από τους παθολόγους: “Υπάρχουν επίσης σοβαρές ελλείψεις σε ορθοπεδικούς, σε καρδιολόγους, σε χειρουργούς, σε αναισθησιολόγους. Πέρα από τα κενά, όμως, υπάρχει ανάγκη άμεσης αναδιοργάνωσης του oργανογράμματος, για να καλυφθούν σωστά οι σύγχρονες ανάγκες. Χρειάζονται οπωσδήποτε 5 παθολόγοι, 4 χειρουργοί, 3 αναισθησιολόγοι, 3 καρδιολόγοι, 3 ακτινολόγοι, 3 παιδίατροι και 2 βιοπαθολόγοι. Είναι οι ελάχιστες ειδικότητες που πρέπει να καλυφθούν, ώστε να μπορεί το νοσοκομείο να εφημερεύει κάθε μέρα του μήνα”.

Προσθέτει ότι “ένα άλλο πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι ότι δεν έχει ειδικευόμενους ιατρούς και εκτελούν χρέη ειδικευόμενου οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικοί ιατροί). Αυτή την περίοδο εργάζεται στο νοσοκομείο μόλις μία ειδικευόμενη ιατρός. Ο ρόλος των ειδικευόμενων ιατρών στη λειτουργία ενός νοσοκομείου είναι πολύ σημαντικός, φέρουν εις πέρας σημαντική δουλειά, ενώ και οι ίδιοι οι ειδικευόμενοι ωφελούνται τα μέγιστα από την εργασία τους στα νοσοκομεία, μέσω των γνώσεων που λαμβάνουν από τους έμπειρους συναδέλφους τους. Παράλληλα, υπηρετούν 2 γενικοί γιατροί με απόσπαση από περιφερικά ιατρεία, με αποτέλεσμα να λείπουν από αυτά. Επίσης μεταφέρονται κατά διαστήματα γιατροί από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Σπάρτης για να καλύψουν ανάγκες”.

Οσον αφορά το τι πρέπει να γίνει, ο Μαν. Μάκαρης επισημαίνει ότι “άμεση ανάγκη για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είναι να θεσπιστούν κίνητρα για την προσέλκυση ειδικευόμενων και ειδικών ιατρών.

Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί το Βιοπαθολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου με νέες απαραίτητες εξετάσεις για την πνευμονική εμβολή (d-dimer) και την οξεία καρδιακή ανεπάρκεια (BNP). Επιπροσθέτως εξαιρετικά απαραίτητη είναι η ενίσχυση του Απεικονιστικού Τμήματος με την προμήθεια αξονικού τομογράφου για να σταματήσουν οι διακομιδές στην Καλαμάτα, οι οποίες μπορεί να συνεπάγονται ακόμη και κίνδυνο για την κατάσταση της υγείας των νοσηλευόμενων, ενώ θα πρέπει να βρίσκεται σε καθημερινή λειτουργία ο υπερηχοτομογράφος με την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού”.

Καταλήγοντας, παρατηρεί πως “θα πρέπει να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό που έδωσε την μάχη στην πρώτη γραμμή κατά την διάρκεια της πανδημίας και βρίσκεται σε εργασιακή ανασφάλεια. Και θα πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό τα Κέντρα Υγείας Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, τα οποία εξυπηρετούν περίπου 12.000 κατοίκους”.

 


NEWSLETTER