Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 08:27

Διαμαρτυρία για το «φρένο» του ΕΟΠΥΥ σε εξετάσεις - Εξορθολογισμό ζητεί ο Δημήτρης Τζωρτζίνης

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Εκνευρισμός και δυσφορία επικρατεί στους ασφαλισμένους λόγω του «κόφτη» που εφαρμόζει πλέον ο ΕΟΠΥΥ στη συχνότητα με την οποία μπορούν να εκτελούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια οι εξετάσεις. Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης φαινομένων καταχρηστικής συνταγογράφησης και εξορθολογισμού της ζήτησης των διαγνωστικών εξετάσεων που το 2022 κοστολογήθηκε για τον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με υπολογισμούς στα 640 εκατ. ευρώ, ενεργοποιήθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων. Τα μέτρα αυτά δε, ξεκίνησαν με χαρακτηριστική καθυστέρηση, καθώς η υπουργική απόφαση στην οποία βασίζονται είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2022. Σύμφωνα με αυτά και στοιχεία του kathimerini.gr, συγκεκριμένες εργαστηριακές εξετάσεις όπως π.χ. η γενική ούρων, αίματος, χολερυθρίνης, ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση κ.ά. μπορούν να γίνονται το συχνότερο ανά 4 ημέρες (για κάποιες από αυτές ο «κόφτης» των 4 ημερών ίσχυε και πριν, αλλά με περιθώριο παράκαμψής του), εξετάσεις όπως βιταμίνη Β12, ο προσδιορισμός φυλλικού οξέος, τριγλυκερίδια αίματος, χοληστερόλη το συχνότερο ανά 60 ημέρες, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (με εξαιρέσεις) ανά 90 ημέρες, εξετάσεις για τη βιταμίνη D και την D3 ανά έξι μήνες, ενώ υπάρχουν και εξετάσεις που θα πρέπει να γίνονται με συχνότητα ανά έτος. Η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των νέων μέτρων επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη, «δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτη πάροχο», οπότε και θα πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή. Στόχος για τον ΕΟΠΥΥ είναι να ελεγχθεί η συνταγογράφηση που σε κάποιες περιπτώσεις έχει φανεί ότι δεν συνάδει με επιστημονικά δεδομένα, είναι δηλαδή περιττή. Σε κάθε περίπτωση, λόγω της καταχρηστικής συνταγογράφησης άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη τις εξετάσεις τους βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων, απ’ τη στιγμή που ενημερώνονται πως δεν μπορούν να εκτελεστούν όλα τα παραπεμπτικά. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση αναγνώστη της “Ε”, όπου πρόσφατα πήγε με το μικρό παιδί του για απαραίτητες εξετάσεις αίματος σε διαγνωστικό κέντρο της Καλαμάτας, λαμβάνοντας την απάντηση πως το σύστημα του επιτρέπει να εκτελεστούν δύο από τα τρία παραπεμπτικά, πληρώνοντας εν τέλει το ποσό εξ’ ολοκλήρου, μιας και χρειαζόταν τα αποτελέσματα άμεσα.

«ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ»

O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης μιλώντας στην «Ε», έκανε λόγο για μια αλόγιστη κατάσταση σχετικά με τη συνταγογράφηση, η οποία αύξησε κατακόρυφα το κόστος του ΕΟΠΥΥ.

«Είναι ένα ζήτημα που υφίσταται ακόμα και τώρα, καθώς υπό προϋποθέσεις ο γιατρός μπορεί να παρακάμψει το φρένο. Ο καθένας πήγαινε στο γιατρό και “παράγγελνε” εξετάσεις, διαδικασία που δεν είναι η ενδεδειγμένη και το δίχως άλλο καταδικαστέα, καθώς πρώτα πρέπει να γίνεται η εκτίμηση του γιατρού μέσω εξέτασης και μετά να προχωρά στην έκδοση των ανάλογων παραπεμπτικών» σημείωσε, φέροντας ως παράδειγμα τις εξετάσεις για τη χοληστερίνη που μπορεί να γράφονταν ακόμα και ανά δύο μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις, τη στιγμή που δεν μπορούν να αλλάξουν οι τιμές της σε τόσο μικρό διάστημα. «Πέρα έτσι από την κατάχρηση στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, οι εργαστηριακοί γιατροί όσες εξετάσεις και να κάνει ο κόσμος το ποσό που θα πάρουν συνολικά είναι το ίδιο, άρα όσο γράφουν εξετάσεις οι κλινικοί γιατροί, τόσο οι μικροβιολόγοι μπαίνουν μέσα» εξήγησε, εκτιμώντας πως δίχως έναν ορθολογισμό στις εξετάσεις, η σπατάλη θα είναι δεδομένη.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΑΝΑΓΚΗ

Ο ίδιος, επισήμανε πως ο ΕΟΠΥΥ έχει βάλει ένα οριζόντιο φρένο, θέτοντας όριο στις αιματολογικές εξετάσεις ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δίχως όμως να έχει υπολογιστεί το γεγονός πως κάποιοι ασθενείς τις έχουν ανάγκη περισσότερες φορές μέσα σε ένα χρόνο, προκύπτοντας πρόβλημα. «Απ’ τη μια μπορεί να έχουμε έναν υγιή άνθρωπο που κανονικά πρέπει να δικαιούται ένα συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων το χρόνο, και από την άλλη έναν καρκινοπαθή, έναν νεφροπαθή ή μια έγκυο που χρειάζεται διαφορετικό αριθμό. Για να λυθεί το θέμα αυτό πρέπει να ενεργοποιηθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία είναι έτοιμα» υπογράμμισε, τονίζοντας πως είναι κάτι που έχει ζητήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. «Ανάλογα με την ασθένεια που έχει ο καθένας λοιπόν, πρέπει να υπάρχει και διαφορετικό φρένο στις εξετάσεις. Οι εγκυμονούσες δε, έχουν στον προγεννητικό τους έλεγχο τριάντα εξετάσεις βάση πρωτοκόλλου της  Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, μη χωρώντας όπως έχουν τα δεδομένα στο πλαφόν της γυναίκας» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως για τις εξετάσεις και τα φάρμακα αποφασίζει ο γιατρός και όχι ο φαρμακοποιός ή ο ασθενής.

Η… ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΩΜΗ

Αναφορικά με τα παραπεμπτικά σε συνάρτηση με τις δημόσιες δομές, ο Δημήτρης Τζωρτζίνης μετέφερε τη μέση αντίληψη των ασθενών, οι οποίοι προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν λόγω της αναμονής προχωρούν στην πληρωμή στα διαγνωστικά εργαστήρια. «Αν θέλει το κράτος να βοηθήσει να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι πολίτες, θα πρέπει οι δημόσιες δομές να είναι ακαριαίες, δίνοντας τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να κλείσει ραντεβού την αμέσως επόμενη μέρα. Ετσι όπως είναι όμως στημένες αυτή τη στιγμή, υποστελεχωμένες και με ελλείψεις αντιδραστηρίων, ωθούν τον κόσμο να τις αποφεύγει» σημείωσε.

ΣΤΟΝ «ΠΑΓΟ» Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τον προσωπικό γιατρό, ο οποίος αποτέλεσε στοίχημα του πρώην υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, δίχως να λειτουργήσει ποτέ πλήρως, διαδέχοντας η μια παράταση την άλλη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας διευκρίνισε πως βρίσκεται ακόμα στον “πάγο”, με τις εγγραφές να είναι ανοιχτές. «Σε μια συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μας ενημέρωσε πως θα τον επαναφέρει στο προσκήνιο, θέλοντας να δώσει νέα κίνητρα στους γιατρούς, ωστόσο προσωπικά δεν βλέπω φως στο τούνελ. Το θέμα είναι να στηθεί ένα σύστημα το οποίο να είναι βιώσιμο. Το να βαφτίζεις για παράδειγμα τον αγροτικό ως προσωπικό, δεν αυξάνει τους προσωπικούς, αλλά δημιουργείς επικίνδυνες συνθήκες για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ο προσωπικός γιατρός πρέπει να έχει κατάρτιση, να ξέρει τον πληθυσμό του και να τον κατευθύνει ανάλογα» κατέληξε. Υπενθυμίζεται πως έχει δοθεί νέα παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2024 στην ισχύ των αντικινήτρων για όσους πολίτες δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό. Για το διάστημα αυτό, δεν ισχύουν οι «ποινές» σε φάρμακα και εξετάσεις που είχαν προβλεφθεί από το νόμο στην περίπτωση που οι πολίτες δεν εγγραφούν.