Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 09:00

Μονιμοποίηση ζητούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (βίντεο)

Την αντίδρασή τους στην ανανέωση των συμβάσεών τους μόνο για 6 μήνες, εξέφρασαν χθες οι συμβασιούχοι υγειονομικοί του Νοσοκομείου Καλαμάτας και ζήτησαν τη μονιμοποίησή τους, σε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση, οι διαμαρτυρόμενοι μίλησαν για εμπαιγμό και κοροϊδία κι επεσήμαναν πως το 1/3 των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι συμβασιούχοι και η λήξη των συμβάσεών τους θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Εκπρόσωποι εργατικών σωματείων εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συμβασιούχων, στηρίζοντας τα αιτήματα για μονιμοποίηση κι ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Δημήτρης Τσιλίκας παρατήρησε ότι “η κυβέρνηση εμπαίζει τους συμβασιούχους υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους. Εχει αυξηθεί το κύμα φυγής των υγειονομικών από το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια. Στα νοσοκομεία έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν μόνο 20.000 συμβασιούχοι. Τον φετινό χειμώνα δουλεύουμε κατά 3.000 λιγότεροι υγειονομικοί από πέρσι. Στη διάρκεια της πανδημίας ο πρωθυπουργός της χώρας και οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας κάλεσαν τους υγειονομικούς να αφήσουν τις δουλειές τους και να ενισχύσουν ως συμβασιούχοι το ΕΣΥ. Ως αναγνώριση της προσφοράς τους αυτής έρχονται οι συμβάσεις να είναι μόνο 3μηνες και 6μηνες για το 2024. Οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία μας εργάζονται γύρω στα 5 έτη με συνεχείς ανανεώσεις. Πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Εχασαν τη ζωή τους δεκάδες συμβασιούχοι από τον κορονοϊό και ως αναγνώριση εισπράττουν τη διαρκή ομηρία και την ανασφάλεια. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που ψηφίζεται στη Βουλή αυτές τις μέρες και αφορά διατάξεις, οι επικουρικοί ανανεώνονται για λίγους μόνο μήνες. Οι συνάδελφοι που ήρθαν ως επικουρικοί και αντικατέστησαν τους ανεμβολίαστους για 3 μήνες, πάλι μόνο για 3 μήνες ανανέωση θα πάρουν. Αν δεν θέλουν να αναστείλουν τη λειτουργία των νοσοκομείων και ζωτικών τμημάτων αυτών, να προχωρήσουν απευθείας σε μονιμοποίησή τους”.

Ο κ. Τσιλίκας δήλωσε ότι “απαιτούμε να παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις όλων για όλο το 2024. Και με νομοθετική πρωτοβουλία και ρύθμιση στη Βουλή να μονιμοποιηθούν με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα”.

Ο γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης δήλωσε ότι “το σωματείο μας συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας για μονιμοποίηση” και σημείωσε: “Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σοβαρά υποστελεχωμένο και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η ανανέωση των συμβάσεών τους μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα 2 έως 6 μήνες αποτελεί εμπαιγμό προς αυτούς, τη στιγμή που έχουν προσφέρει τα μέγιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πέρα. Είναι απαραίτητη η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ, ειδικευόμενων νοσηλευτών και η άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων προσωπικού των νοσοκομείων”.

Ο συμβασιούχος νοσηλευτής Βασίλης Μαστορίδης επεσήμανε, διαμαρτυρόμενος, ότι “η κατάσταση είναι έκρυθμη. Ο πρώην υπουργός κ. Κικίλιας την περίοδο του κορονοϊού δήλωνε ότι όλοι οι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι θα απορροφηθούν στο ΕΣΥ. Αυτό που κατεβάζουν ως προσχέδιο νομοσχεδίου για την ανανέωση των συμβάσεων είναι απλά κοροϊδία στα μάτια όλων των συμβασιούχων. Θα μας βρουν μπροστά τους, είναι κοροϊδία αυτό το νομοσχέδιο που μιλάει για 2μηνες, 4μηνες και 6μηνες συμβάσεις”.

Ζήτησε “μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να μην περάσει το νομοσχέδιο για 6μηνη σύμβαση, να ενταχθούν όλοι συνάδελφοι στα βαρέα και ανθυγιεινά”.

Ο κ. Μαστορίδης σημείωσε ότι “το 1/3 των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι συμβασιούχοι. Αν λήξουν οι συμβάσεις, το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό είναι επικίνδυνο όχι μόνο για μας που δεν έχουμε να θρέψουμε τις οικογένειές μας, αλλά και για τον ίδιο τον λαό και για την υγεία που προσφέρεται”.

Ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, παρατήρησε ότι “η κινητοποίηση δεν είναι μόνο για τα εργασιακά τους δικαιώματα, για την εργασιακή τους αξιοπρέπεια, για τις μονιμοποιήσεις των εκτάκτων, είναι κυρίως για την αξιοπρέπεια των ασθενών, για η ζωή και την υγεία των κατοίκων της Μεσσηνίας. Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στα περιφερειακά νοσοκομεία είναι τραγική. Απαιτείται άμεσα διαφορετική πολιτική που θα ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία, που θα θέσει ως πρώτο και κύριο την υγεία, τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων”.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς δήλωσε ότι “ζητάμε άμεσα να γίνουν προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τις δομές υγείας”.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Παναγιώτης Καράμπελας, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους υγειονομικούς, σημείωσε “όλος ο κόσμος είναι με το πλευρό σας, να μη λυγίσετε”.

Ο εκπρόσωπος των σωματείων συνταξιούχων Μπάμπης Λαζαρακόπουλος εξέφρασε τη συμπαράσταση των σωματείων και δήλωσε πως “συμπορευόμαστε, γιατί είναι κοινός αγώνας για κοινά προβλήματα. Αιτία είναι η ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων”.