Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 09:25

ΓΕΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ: Κύμα αντιδράσεων για το Νοσοκομείο

ΓΕΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ: Κύμα αντιδράσεων για το Νοσοκομείο

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας αύριο Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου και σε αυτή καλούν τον Μεσσηνιακό λαό και όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς του νομού να παραβρεθούν και να υπογράψουν το ψήφισμα.

Θυμίζουμε ότι σε προχθεσινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι ετοιμάζονται για ομαδικές - μαζικές παραιτήσεις, αν το υπουργείο Υγείας δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους το νοσοκομείο να μην υποβαθμιστεί και να παραμείνει άγονο κατηγορίας Α’.

Τονίζουν ότι η αντίδρασή τους δεν αφορά τα μισθολογικά, αλλά τα κίνητρα εξέλιξης των γιατρών (οι ειδικευόμενοι δεν παίρνουν καμία μοριοδότηση), το γεγονός ότι μετά από 5 χρόνια κάποιος γιατρός μπορεί να φύγει για το νοσοκομείο του τόπου καταγωγής τους και κυρίως την πραγματικότητα πως σημαντικές κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας στηρίζουν τη λειτουργία τους στο άγονο Α’ κατηγορίας.

Επεσημαίνουν, ακόμα, ότι με την ΚΥΑ το υπουργείου Υγείας παίρνει πίσω τα όποια κίνητρα για να έρθουν γιατροί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, που είναι το μόνο νοσοκομείο της χώρας που υποβαθμίζεται, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου στη Μάνη, που δεν περιλαμβάνεται πουθενά στις άγονες υγειονομικές μονάδες (ούτε Α’ ούτε Β’ κατηγορία).

Επίσης, διευκρίνισαν ότι με τις δεσμεύσεις που έδωσε ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης (στους βουλευτές του νομού Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά), δεν άλλαξε κάτι στην ΚΥΑ, αλλά αφορούν αλλαγές στο μέλλον.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: “Χαριστική βολή στο Νοσοκομείο”

Και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας αντιδρά στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, επισημαίνοντας ότι “τη χαριστική βολή στο νοσοκομείο έδωσε η πρόσφατη υπουργική απόφαση με την υποβάθμισή του από άγονο Α σε άγονο Β”.

Τονίζει ότι “καθίσταται επιτακτική η ανάγκη το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει πάραυτα την απόφαση υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας” και δηλώνει πως “συμπαρίσταται στη προσπάθεια των νοσοκομειακών ιατρών για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του”.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Τζωρτζίνης και ο γ.γ. Νίκος Γιουρτούμας, ο Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει:

“Η λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας είναι κομβική και άρρηκτα συνδεδεμένη με μια περιοχή ταχέως αναπτυσσόμενη και από τις ελάχιστες που κατέγραψαν αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή, ενώ είναι γνωστός ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού τον οποίο εξυπηρετεί κατά τη θερινή περίοδο.

Να επισημάνουμε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας καλύπτει μια μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή και έχει ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας κατατάσσεται πρώτο περιφερειακό νοσοκομείο σε προσέλευση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εντός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας ( Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας ) και τρίτο πανελλαδικώς.

Από την άλλη μεριά είναι μονίμως υποστελεχωμένο, με ποσοστό κενών θέσεων που φτάνει έως 50% σε συγκεκριμένες κλινικές. Αυτό μας ωθεί σε μια συνεχή και έντονη εργασιακή εξουθένωση.

Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το 50% όλων των προκηρύξεων γιατρών του ΕΣΥ αποβαίνουν άγονες και σε κρίσιμες ειδικότητες ( π.χ. Παθολογία, Ογκολογία) το ποσοστό αυτό φτάνει στο 100%.

Συνεπώς, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει πάραυτα την απόφαση υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας συμπαρίσταται στη προσπάθεια των νοσοκομειακών ιατρών για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του.

Παράλληλα με αυτό, βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους φορείς, ώστε να ασκηθεί πίεση στο υπουργείο Υγείας για την αποκατάσταση του πρότερου καθεστώτος λειτουργίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας”.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Ζητεί επαναφορά του Νοσοκομείου στην κατηγορία Α’

Την άμεση επαναφορά του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας στην Κατηγορία Α’ ζητεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός του Βαγγέλης Ξυγκώρος. Παράλληλα αναφέρει ότι αναμένει την “αποκατάσταση από το υπουργείο Υγείας όσον αφορά τα Κ.Υ. Αγ. Νικολάου Δυτικής Μάνης και Γαργαλιάνων στις προβληματικές και άγονες περιοχές της κατηγορίας Β”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Υποβάθμιση Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Δηλώνοντας την έντονη ανησυχία και προβληματισμό μας, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και μόνο αυτό από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, μεταφέρεται από την Κατηγορία Α’ στην Κατηγορία Β’ όσον αφορά τις προβληματικές και άγονες περιοχές, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και αναστάτωση στο ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, στην επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και την τοπική κοινωνία στο σύνολό της.

Παρά τη θετική εξέλιξη που αφορά τα Κ.Υ. Πύλου, Φιλιατρών και Μελιγαλά, αλλά και του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, υπενθυμίζουμε πως το Γενικό Νοσοκομείο της Καλαμάτας αποτελεί το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο παρέχεται η εξειδικευμένη περίθαλψη σε οποιοδήποτε περιστατικό

λαμβάνει χώρα στο Νομό Μεσσηνίας.

Ταυτόχρονα η ομαλή λειτουργία και η επαρκής στελέχωσή του, αποτελεί μείζον ζήτημα όχι μόνο για κατοίκους μιας αναπτυσσόμενης πληθυσμιακά πόλης, αλλά και βασικό πλεονέκτημα σε ένα Νομό όπου η επισκεψιμότητα από Ελλάδα και Εξωτερικό, με την ταυτόχρονη προσέλκυση επενδύσεων

κυρίως στο τουριστικό κλάδο, αποτελεί μια θετική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Σε αυτά τα δεδομένα η σημερινή απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Σωματείου Ειδικευομένων Ιατρών του Ε.Σ.Υ. Μεσσηνίας, για άμεση ομαδική παραίτηση των ιατρών εάν δεν αντιστραφεί η εν λόγω απόφαση, δημιουργεί ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα.

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα σας ζητάμε την άμεση επαναφορά του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας στην Κατηγορία Α’, για να μην υπάρξει περαιτέρω ζήτημα με τη προσέλκυση ιατρικού προσωπικού, μιας και ήδη σε συγκεκριμένες ειδικότητες διαπιστώνεται υποστελέχωση, αλλά και τις ενέργειές σας έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η ομαλή λειτουργία και αναβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος που στο μείζον ζήτημα της παροχής υγείας, αλλά και του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να νιώθουν οι πολίτες και οι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο. Ταυτόχρονα αναμένουμε την αποκατάσταση από το υπουργείο Υγείας όσον αφορά τα Κ.Υ. Αγ. Νικολάου Δυτικής Μάνης και Γαργαλιάνων στις προβληματικές και άγονες περιοχές της κατηγορίας Β”.

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: “Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση Γεωργιάδη”

“Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση Γεωργιάδη που υποβαθμίζει το Νοσοκομείο Καλαμάτας”, ζητεί ο    πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας.

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτηρίζει ως “απόφαση στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την διάλυση του ΕΣΥ, την απαράδεκτη απόφαση του υπουργού που υποβαθμίζει στην κατηγορία β’ άγονων περιοχών το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας”.

Επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησης του ότι “με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, αίφνης, το Γενικό Νοσοκομείο της Καλαμάτας που εδώ και πολλά χρόνια υπάγεται στην κατηγορία Α΄ της άγονης μεταφέρεται στην κατηγορία Β’, πράγμα που σημαίνει μείωση των επιδομάτων αγόνου και προφανώς περαιτέρω υποβάθμιση και λειτουργικές αρρυθμίες, αφού τα έστω πενιχρά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού μειώνονται”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς τονίζει πως “για το Γενικό Νοσοκομείο της Καλαμάτας υφίσταται κίνδυνος κατάρρευσης μεγάλων κλινικών, καθώς αυτές λειτουργούν με τον μισό αριθμό των απαιτούμενων γιατρών, όπως οι παθολογικές και η καρδιολογική κλινική και το ίδιο συμβαίνει και με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι οι ουρές στα εξωτερικά ιατρεία είναι τεράστιες, το προσωπικό μπορεί να πάρει άδεια για ξεκούραση μόνο ελάχιστες μέρες και ότι η προσέλευση των ασθενών αυξάνεται διαρκώς, λόγω της καλοκαιρινής σεζόν αλλά και της υποστελέχωσης των πλησιέστερων νοσοκομείων”.

Καταλήγοντας, ο Αλ. Χαρίτσης καλεί τον υπουργό Υγείας να απαντήσει στην Βουλή στα ακόλουθα ερωτήματα: “1. Θα ανακαλέσει άμεσα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του επιδόματος αγόνου, επαναφέροντας το Γενικό Νοσοκομείο της Καλαμάτας στην κατηγορία Α΄ και συμπεριλαμβάνοντας στις άγονες περιοχές το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου του Δήμου Δυτικής Μάνης; 2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να στελεχωθούν με επάρκεια τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Ν. Μεσσηνίας;”.

ΠΑΣΟΚ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: “Η κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή της”

Την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη επικρίνει δριμύτατα η Ν.Ε Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας και των άλλων δημοσίων δομών υγείας στο νομό.

Επισημαίνει ότι “η απόφαση αυτή δεν αντικατοπτρίζει μόνο την απαξίωση των επαγγελματιών υγείας που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την υγεία των συμπολιτών μας, αλλά και την αδιαφορία της πολιτείας για τις ανάγκες μιας ολόκληρης περιφέρειας”. Και καλεί την κυβέρνηση “να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή της και να προχωρήσει σε ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού των υγειονομικών μονάδων στην Μεσσηνία”.

Αναλυτικά, η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρει:

“Διανύουμε τον 6ο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η απαξίωση της Μεσσηνίας συνεχίζεται...Ούτε ένα έργο υποδομής, ούτε ένα έργο με αναπτυξιακό χαρακτήρα, παρά μόνο υποσχέσεις, συναντήσεις, φωτογραφίες και δελτία τύπου, την ώρα που η Μεσσηνία βοά για να αποτρέψει την δημογραφική συρρίκνωση και την εγκατάλειψη.

Και ως επιστέγασμα γίναμε μάρτυρες της προχειρότητας και του αποσπασματικού τρόπου λειτουργίας του επιτελικού κράτους μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Υγείας.

Η απόφαση για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε άγονο τύπου Β΄ (η μοναδική στην Ελλάδα υποβάθμιση), η παραμονή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας σε άγονο τύπου Β΄ (αντί για αναβάθμιση σε Α΄) η ένταξη των Κέντρων Υγείας Φιλιατρών - Μελιγαλά - Πύλου σε άγονο τύπου Β΄ (αντί για ένταξη σε Α) και η μη ένταξη του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου σε ειδικό καθεστώς (αντί για ένταξη του σε Α), δίχως προηγούμενη διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους και με τους κυβερνητικούς βουλευτές της Μεσσηνίας σε ρόλο κομπάρσου, αναδεικνύει πλέον πως η παρέα του κ. Μητσοτάκη σχεδιάζει και υλοποιεί τις αποφάσεις της και στον κρίσιμο τομέα της Υγείας.

Την ώρα που αποτελεί ζητούμενο η ενίσχυση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει άλλο ένα πλήγμα αυτήν την φορά στην δημόσια υγεία στην Μεσσηνία, θέτοντας σε κίνδυνο την υγειονομική κάλυψη των κατοίκων του νομού.

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ως κεντρικό σημείο αναφοράς για την υγειονομική περίθαλψη στην περιοχή μας, έχει εξυπηρετήσει χιλιάδες πολίτες με αφοσίωση και υψηλό επίπεδο παροχών. Ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου που αμέσως μετά τους σεισμούς ενέταξε το Νοσοκομείο Καλαμάτας σε άγονο τύπου Α΄, ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα για την στελέχωση και λειτουργία του. Επί 37 χρόνια ουδείς διανοήθηκε να το υποβαθμίσει. Και όμως βρέθηκε ο πάντα πρόθυμος Άδωνης Γεωργιάδης να υλοποιήσει αυτό που μεθοδικά έχει ξεκινήσει, την απαξίωση του δημοσίου χαρακτήρα της Υγείας και την παράδοση της στον ιδιωτικό τομέα.

Η απόφαση αυτή δεν αντικατοπτρίζει μόνο την απαξίωση των επαγγελματιών υγείας που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την υγεία των συμπολιτών μας, αλλά και την αδιαφορία της πολιτείας για τις ανάγκες μιας ολόκληρης περιφέρειας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή της και να προχωρήσει σε ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού των υγειονομικών μονάδων στην Μεσσηνία με παράλληλη μόνιμη επίλυση του προβλήματος της Ανατολικής Πυλίας με μόνιμη δομή ΕΚΑΒ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής μας.

Το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, στους φορείς και στους πολίτες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η υγεία των συμπολιτών μας να γίνει θύμα κυβερνητικών μεθοδεύσεων που αποδυναμώνουν τις δομές υγείας της περιφέρειας.

Η παροχή δημόσιας - δωρεάν υγείας είναι αγαθό που οφείλουμε να προστατεύσουμε”.

Ο Κ. ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: “Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας πρέπει να συνέλθουν...”

 Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας συμπαρίσταται στη διαμαρτυρία των γιατρών για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας και ο πρόεδρός του Κώστας Μαργέλης καλεί την “κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό υγείας να συνέλθουν.

Αναλυτικά η δήλωση του Κ. Μαργέλη:

“Θέλω να ενώσω τη φωνή μου και να υποστηρίξω τόσο το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ στο νομό Μεσσηνίας, αλλά και τους πολίτες και τους επισκέπτες της Μεσσηνίας, στο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας από άγονης κατηγορίας  Α΄ σε άγονη κατηγορίας Β΄.

Πραγματικά έπεσα από τα σύννεφα από τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας,  δεδομένου ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου είναι κομβική σε έναν νομό, που ως γνωστόν είναι ταχέως αναπτυσσόμενος, νομό στον οποίο έχει καταγραφεί αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή και ως γνωστόν ο πληθυσμός αυτός πολλαπλασιάζεται κατά τη θερινή περίοδο.

Τόσο η Κυβέρνηση αλλά και ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας πρέπει να συνέλθουν και να συνειδητοποιήσουν ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας καλύπτει μία μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή, με ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας.

Η απόφαση αυτή της Κυβερνήσεως θεωρώ ότι είναι προσβλητική απέναντι στο Νομό Μεσσηνίας και τιμωρητική απέναντι στο υποστελεχωμένο προσωπικό των γιατρών του Νοσοκομείου και στους Μεσσήνιους συμπολίτες μας.

Πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανακληθεί άμεσα η εν λόγω απόφαση γιατί διαφορετικά είναι βέβαιο ότι θα υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους Μεσσήνιους συμπολίτες μας και θα παύσει να υπάρχει ελπίδα καλυτέρευσης των συνθηκών εργασίας των ιατρών. Οι ιατροί θα αποφεύγουν να κατευθύνονται προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας, αφού περιορίζονται πλέον σημαντικά τα κίνητρα που υπήρχαν γι’  αυτούς σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούμε αυτή τη «χαριστική βολή» για το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας συμπαρίσταται στη διαμαρτυρία του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ του Νομού Μεσσηνίας και συνυπογράφει το σχετικό ψήφισμά τους, δηλώνοντας ότι θα βρίσκεται μαζί τους, ενώνοντας τη φωνή του μαζί με όλους τους φορείς της πόλης μας, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας”.

Η ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας στο πλευρό των γιατρών

Η ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας τάσσεται στο πλευρό του Συλλόγου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ του νομού και προσκαλεί τα μέλη του να παρευρεθούν στην παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι, στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Σε ανακοίνωση του Δ.Σ. που υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Καπερώνης και ο γ.γ. Γιάννης Κουφός, η Ομοσπονδία παρατηρεί:

“Μεγάλες αντιδράσεις και αναστάτωση στην τοπική μας κοινωνία έχει προκαλέσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, μεταφέρεται από την κατηγορία Α΄ στην κατηγορία Β΄ που αφορά τις προβληματικές και άγονες περιοχές.

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως όλοι γνωρίζουμε, καλύπτει μια μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή και έχει ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας, καθώς υποχρεούται καθημερινά να καλύψει περιστατικά τόσο των επισκεπτών της Μεσσηνίας αλλά και των πολιτών της”.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: “Συνεχής αποδυνάμωση των Νοσοκομείων της Μεσσηνίας”

Για συνεχή αποδυνάμωση των Νοσοκομείων Κυπαρισσίας και Καλαμάτας κάνει λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας και ζητεί άμεση παρέμβαση με ουσιαστικά μέτρα.

Αναλυτικά αναφέρει:

“Η τοπική κοινωνία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την παραμονή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στην κατηγορία «άγονη Β'», όπου βρίσκεται ήδη από το 1987. Αυτή η κατηγορία δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων υποστελέχωσης, τα οποία παραμένουν. Η απαίτηση είναι σαφής: αναβάθμιση του νοσοκομείου σε «άγονη Α'» περιοχή και η παροχή διοικητικής ανεξαρτησίας, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τη στελέχωση που απαιτείται και να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους.

Αντί για την αναμενόμενη ενίσχυση, βλέπουμε τη συνεχή αποδυνάμωση τόσο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας όσο και πλέον του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Αυτή η αποδυνάμωση έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση ιατρών μεταξύ των δύο νοσοκομείων, από την Κυπαρισσία προς την Καλαμάτα, επιδεινώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και δημιουργώντας αβεβαιότητα για το μέλλον, πλέον, και των δύο ιδρυμάτων.

Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην κατηγορία «άγονη Β'» εντείνει τους φόβους για την πλήρη αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, καθώς υπάρχει κίνδυνος πλήρους μεταφοράς των γιατρών στην Καλαμάτα, αφήνοντας το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας σε ακόμη πιο κρίσιμη κατάσταση.

Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση παρέμβαση με ουσιαστικά μέτρα, όπως ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου σε «άγονη Α'» και η αυτοδιοίκησή του, προτού η υποβάθμιση καταστεί μη αναστρέψιμη”.

Να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί ο Τζαμουράνης

Να συζητηθεί το θέμα της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας και να ληφθεί ομόφωνη απόφαση  για την ανατροπή της υπουργικής απόφασης, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 8 το βράδυ, ζητεί ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης.

 Ειδικότερα, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Σώματος Αναστάσιο Ηλιόπουλο, παρακαλεί να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θέμα με τίτλο '”Οι αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας'”.

“Θεωρούμε το συγκεκριμένο θέμα ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο για την Μεσσηνιακή κοινωνία και τους δημότες της Καλαμάτας και κατά την άποψη μας πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα να λάβει απόφαση  για την ανατροπή της υπουργικής απόφασης!”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Β. Τζαμουράνης.

Σωματεία συνταξιούχων στη συγκέντρωση

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών της Μεσσηνίας αύριο Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι, έξω από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, θα συμμετέχουν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, καθώς και το Παράρτημα Καλαμάτας Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι “δεν μας ξεγελούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την υγεία, που με τυμπανοκρουσίες ανήγγειλαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας. Εμείς βιώνουμε καθημερινά τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, και σε όλες τις δομές υγείας και ζούμε την πραγματικότητα και όχι την εικονική που προσπαθούν να μας περάσουν, μέσα από τα κεντρικά ΜΜΕ. Τα όποια  κίνητρα που ανακοινώθηκαν, είναι κοροϊδία και δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, το νέο δήθεν επίδομα που ανακοινώθηκε για τις άγονες περιοχές, υπάρχει από το 1983, με βάση τους τότε μισθούς και όχι με βάση τους σημερινούς. Προαναγγέλλουν το μέλλον της παραπέρα υποστελέχωσης των νοσοκομείων”.

Τα σωματεία συνταξιούχων δηλώνουν ότι αγωνίζονται για: “Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε όλες τις δομές. Δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να σταματήσει το κράτος να αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής μας ως κόστος”.

Και ζητούν: “Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, για να μην καθυστερούν τα χειρουργεία, σύμφωνα και με τα αιτήματα του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών νόμου Μεσσηνίας και να αποφεύγονται οι μετακινήσεις. Να ενισχυθούν οι δομές δημόσιας υγείας με μαζικές και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις και στα δύο Νοσοκομεία. Να θεσπισθούν κίνητρα σοβαρά, για τις θέσεις γιατρών νομού Μεσσηνίας, που βγαίνουν επανειλημμένα άγονες. Τέλος, να διευκολύνονται οι συνταξιούχοι που λόγω ηλικίας είναι αδύνατον να κλείνουν ραντεβού ηλεκτρονικά. Να μπορούν τηλεφωνικά να επικοινωνούν με το Νοσοκομείο που σήμερα σύμφωνα με καταγγελίες των μελών μας είναι αδύνατον”.

Στήριξη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πηδήματος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πηδήματος εκφράζει την στήριξη του στην διαμαρτυρία των γιατρών για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου: “Οι συνεχόμενες υποβαθμίσεις του Νοσοκομείου Καλαμάτας από τον υπουργό Υγείας αφορούν όλους τους κατοίκους της Μεσσηνίας και όχι μόνο. Καλούμε όλον τον κόσμο να ενώσουμε την φωνή μας με τους γιατρούς για μια καλύτερη υγεία για όλους”.