Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024 18:30

Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού

Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού

 

«Ενημερώσου, πρόλαβε, αντιμετώπισε» είναι το μήνυμα της Ομάδας Γυναικών Τριφυλίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού.

Χαρακτηριστικά σημειώνουν: «Η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας αναδεικνύει τις διεκδικήσεις μας: Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης των γυναικολογικών καρκίνων. Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Εξοπλισμό για την έγκαιρη δωρεάν θεραπεία (χειρουργεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και την αποκατάσταση των γυναικών που θα νοσήσουν.
Ενώ σήμερα τον 21ο αιώνα η εξέλιξη της επιστήμης μπορεί να κάνει θαύματα και να σώσει γυναίκες από τη μάστιγα του καρκίνου, εντούτοις οι γυναίκες του μόχθου είμαστε έρμαια στα χέρια των εμπόρων της υγείας και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Τα προγράμματα πρόληψης είναι ευκαιριακού χαρακτήρα, συνδεδεμένα με προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης ή με διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιρειών και ΜΚΟ. Η «πρόληψη» αφορά υποτυπώδεις, ανεπαρκείς εξετάσεις που δεν συνοδεύονται από δωρεάν και πλήρη θεραπεία σε ό,τι διαγνωστεί. Υπάρχει τεράστια έλλειψη μαστογράφων και ειδικών επιστημόνων για να τους λειτουργήσουν στα δημόσια κέντρα υγείας και στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς μόνο το 16% των 323 μαστογράφων που υπάρχουν στη χώρα μας βρίσκονται σε δημόσιες δομές, γεγονός που αναγκάζει χιλιάδες γυναίκες σ’ όλη τη χώρα να χρυσοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και να ταξιδεύουν με επιπλέον κόστος για να κάνουν τις εξετάσεις που απαιτούνται. Ειδικά στη Μεσσηνία ούτε το Νοσοκομείο της Καλαμάτας διαθέτει ογκολόγο. Οι χιλιάδες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο οδηγούνται για θεραπεία και αποκατάσταση στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, που κάνουν χρυσές δουλειές μπροστά στις τραγικές ανεπάρκειες των δημόσιων νοσοκομείων. Έχουμε ανοιχτό μέτωπο αγώνων διεκδίκησης».