Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014 12:03

Ηλεκτρονικό βραχιολάκι στους ασθενείς του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ηλεκτρονικό βραχιολάκι στους ασθενείς του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα φορούν οι ασθενείς του Νοσοκομείου Καλαμάτας, σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητή Γιώργου Μπέζου. Με το βραχιολάκι, το οποίο θα έχει διαφορετικό barcode για κάθε ασθενή, θα γίνεται αυτοματοποιημένα η χρέωση των φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού στη μερίδα του. Ετσι αυτοματοποιούνται καθημερινές λειτουργίες στο νοσοκομείο, ενώ ο γιατρός θα μπορεί να δει όλο το ιατρικό ιστορικό του συγκεκριμένου ασθενούς, καθώς επίσης να καταγράψει τη διάγνωση και τις παρατηρήσεις του.

 

Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμεύουν για την ενημέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Για τις δε εντολές του γιατρού, αυτόματα θα ενημερώνεται το νοσηλευτικό προσωπικό, το φαρμακείο και η υπηρεσία σίτισης του Νοσοκομείου.

Επιπλέον η σήμανση των ασθενών με το βραχιολάκι θα διασφαλίζει ηλεκτρονικά να μην γίνονται λάθη στην εκτέλεση των εντολών του γιατρού, μέσω οπτικών και ηχητικών μηνυμάτων. Παράλληλα θα γίνεται ηλεκτρονική παρακολούθηση των νοσοκομειακών υλικών (φάρμακα - υγειονομικό υλικό - τρόφιμα), καθώς θα παρακολουθούνται οι παραλαβές των εμπορευμάτων και οι αποστολές των υλικών από τις αποθήκες προς τις κλινικές. Ακόμη θα γίνονται αυτοματοποιημένα οι απογραφές αποθηκών και η χρέωση σε ασθενείς, καθώς επίσης η παρακολούθηση εργαλείων και συσκευασιών μέσα στα χειρουργεία - και γενικότερα η παρακολούθηση του πάγιου εξοπλισμού του νοσοκομείου.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα προσδοκώμενα οφέλη από τα ανωτέρω είναι τα ακόλουθα: «Ασφάλεια ασθενούς απέναντι στο ανθρώπινο λάθος και ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του. Μείωση της γραφειοκρατίας. Ελεγχος των αποθεμάτων και αποφυγή περιττών αγορών. Αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων».

Το εν λόγω έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης, με απόφαση του γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαου Δασκαλάκη, και είναι συνολικού προϋπολογισμού 416.000 ευρώ. Πρόκειται για πρόταση που είχε υποβληθεί το προηγούμενο διάστημα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, αξιολογήθηκε θετικά από τη Διαχειριστική Αρχή, και στις αρχές του επόμενου μήνα θα δημοσιευτεί η διακήρυξη του έργου.

 

Με αφορμή την ανωτέρω εξέλιξη για το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος δήλωσε: «Ενα ακόμη σημαντικό έργο ξεκινά την επόμενη περίοδο για το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Μέσω της ψηφιοποίησης δεδομένων και αυτοματοποίησης διαδικασιών επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης και ελέγχου κάθε είδους αποθηκευτικού υλικού».


NEWSLETTER