Τετάρτη, 13 Μαϊος 2015 18:01

Τραγικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων

Γράφτηκε από την
Τραγικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων

Η κατάσταση σε τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας είναι τραγική - στις  δεΠαθολογικές Κλινικές 2 νοσηλεύτριες καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 45 έως 60 ασθενών: Αυτά καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών.

Παράλληλα καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 20 Μαΐου.

Ειδικότερα, το σωματείο σημειώνει στην ανακοίνωσή του τα εξής:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών σήμερα, στον Τύπο εμφανίζεται πληθώρα ανακοινώσεων χαιρετισμών από υπουργούς και διοικήσεις νοσοκομείων σχετικά με την προσφορά των νοσηλευτών στο σύστημα υγείας για την προάσπιση της υγείας των πολιτών. Οσο κι αν αναγνωρίζεται η αυταπάρνηση και οι αντίξοες συνθήκες, υπό τις οποίες καλούνται σήμερα οι νοσηλευτές ν’ αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, η αναγνώριση αυτή, εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί ουσιαστικά "χτύπημα στην πλάτη", καθώς ουσιαστικά μέτρα για βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν ληφθεί.

Ειδικά στο Γ.Ν. Καλαμάτας και στα Κ.Υ. του νομού η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση οδηγούν σε διαρκή απαξίωση του νοσοκομείου, όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά το νοσηλευτικό προσωπικό. Η κατάσταση, σε τμήματα και κλινικές, είναι τραγική:

Σ’ όλα τα τμήματα του νοσοκομείου εργάζεται καθημερινά προσωπικό ασφαλείας, καθώς οι μηδαμινές προσλήψεις των τελευταίων χρόνων, με την παράλληλη αποχώρηση, λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και οι κομματικές μετατάξεις προσωπικού, οδήγησαν στη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού. Το ωράριο εργασίας παραβιάζεται καθημερινά και συστηματικά - οι νοσηλευτές καλούνται να εργάζονται μ’ ένα ρεπό τη βδομάδα, χωρίς ανάπαυση μετά από νυκτερινή εργασία, τους οφείλονται χιλιάδες ρεπό και ημέρες κανονικής άδειας προηγούμενων ετών. Οι περικοπές σε μισθούς, η κατάργηση "δώρων" Χριστουγέννων - Πάσχα, η κατάργηση του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης, οι απλήρωτες εφημερίες και αργίες, οδήγησαν σε οικονομική εξαθλίωση, παράλληλα και με τη σωματική και ψυχολογική εξόντωση.

 

ΔΥΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ  ΓΙΑ 60 ΑΣΘΕΝΕΙΣ 

Στις Παθολογικές Κλινικές 2 νοσηλεύτριες καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 45 έως 60 ασθενών. Στην Καρδιολογική, στα Χειρουργεία, τη Μονάδα Εμφραγμάτων, την Ορθοπαιδική, την Παιδιατρική, γενικότερα σ’ όλες τις Κλινικές -παρά τις συνεχόμενες αναφορές απ’ το προσωπικό για τα προβλήματα και τις ελλείψεις, καθώς και τους κινδύνους που αυτά επιφέρουν σε ασθενείς και προσωπικό- η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς. Τα τμήματα αυτά αδυνατούν να χορηγήσουν άδειες τους καλοκαιρινούς μήνες, συσσωρεύονται ρεπό και το κυριότερο όλων, η καθημερινή νοσηλεία των ασθενών εναποτίθεται στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση ενός εξουθενωμένου, απλήρωτου νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς την παρουσία ιατρού σε 24ωρη βάση σ’ αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Ψυχιατρική, την ΩΡΛ. 

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η αντιστοιχία νοσηλευτών προς ασθενείς είναι 1 νοσηλευτής προς 3 ασθενείς, χωρίς να υπάρχει βοηθητικό προσωπικό κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Το νοσηλευτικό προσωπικό καλείται στις  βάρδιες αυτές να κάνει τον τραυματιοφορέα και τον βοηθό θαλάμου.

Στα Επείγοντα του Νοσοκομείου η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά ασθενείς και νοσηλευτές έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν υπάρχει επιστημονική διαλογή των περιστατικών, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από ειδικευόμενους ιατρούς, ενώ παράλληλα δεν καλύπτονται κι όλες οι ειδικότητες. Η φύλαξη του χώρου είναι υποτυπώδης, η αναμονή τεράστια, η εξάντληση του προσωπικού συστηματική, καθώς 3 νοσηλεύτριες καλούνται να καλύψουν 8 εξεταστικές κλίνες και το σηπτικό χειρουργείο. Τα παραπάνω προβλήματα οδηγούν στο να μεγαλώνει και η αγανάκτηση ασθενών και συνοδών και δεν λείπουν και φαινόμενα επιθέσεων προς το προσωπικό.

Στην κατάσταση αυτή προστίθενται προβλήματα που "γεννά" η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, με ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, σε μέσα προφύλαξης και υγιεινής.

 

ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΑΡΓΙΕΣ  ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ

Το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου παραμένει απλήρωτο για αργίες και νυχτερινά απ’ το Δεκέμβρη του 2014 (με απόφαση του διοικητή του Γ.Ν. Καλαμάτας περικόπηκε το 40% των δεδουλευμένων) έως σήμερα. Παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, πέρα από την τροπολογία που κατατέθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για να πληρωθούν άμεσα τα οφειλόμενα. Οι εξαγγελίες για προσλήψεις παραμένουν στα χαρτιά, ακόμα όμως κι αυτές οι προσλήψεις δεν θα καλύψουν, ούτε στο ελάχιστο, τις ανάγκες των νοσοκομείων, την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνούν τις 15.000 θέσεις.

Στο βωμό της διαπραγμάτευσης και της αποπληρωμής χρεών, για να σωθούν τα λεφτά των τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρηματιών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί, μεταξύ άλλων, και τα νοσοκομεία σε οικονομική ασφυξία, αφήνει εργαζόμενους απλήρωτους, εξαναγκάζει το λαό να βάλει το χέρι στην τσέπη για να καλύψει τις ανάγκες του στην υγεία. Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο Σωματείο, την Τρίτη 11/5/2015 συνοδοί ασθενούς, με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, που έχρηζε άμεσης διακομιδής, κλήθηκαν και πλήρωσαν 150 ευρώ, ιδιώτη ιατρό για να συνοδέψει τον ασθενή με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, λόγω έλλειψης ιατρού για τη διακομιδή.

Οργανώνουμε  τον αγώνα για  κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα ως βάση για νέες κατακτήσεις, με κριτήριο τις ανάγκες μας.

Το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Καλούμε όλα τα σωματεία Υγείας του Νομού να συμμετέχουν στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη 20 Μάη και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της Μεσσηνίας, να συμπαρασταθούν στον αγώνα που διεξάγουμε διεκδικώντας: Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Να φορολογηθούν, με συντελεστή 45%, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».


NEWSLETTER