Κυριακή, 16 Απριλίου 2017 09:24

Σχέδιο για καλλιέργεια πατάτας σε θερμοκήπιο στη Μεσσηνία (βίντεο)

Σχέδιο για καλλιέργεια πατάτας σε θερμοκήπιο στη Μεσσηνία (βίντεο)

 

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η παραγωγή της ανοιξιάτικης πατάτας στη Μεσσηνία με τους εμπόρους να αισιοδοξούν για τη συνέχεια.

Με δεδομένο ωστόσο πως περιοχές της Βόρειας Πελοποννήσου έχουν προβάδισμα λόγω των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, αναμένεται να γίνει από την επόμενη σεζόν ένα σημαντικό βήμα στον τόπο μας, με στόχο την αύξηση αφενός των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή μας και αφετέρου της ζήτησης στην αγορά, με την ανάπτυξη -σε πειραματικό στάδιο αρχικά- θερμοκηπιακών καλλιεργειών, πράγμα απαραίτητο, σύμφωνα με τον εξαγωγέα Γιώργο Γκούμα. Ο ίδιος στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των ντόπιων παραγωγών κι επικεντρώνεται στο νέο αυτό εγχείρημα, ώστε να απολαύσουν και οι δικοί μας παραγωγοί τα οφέλη των αγορών, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Οπως μάλιστα σχολιάζει, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως υπάρχουν νέοι καλλιεργητές που έχουν διάθεση να προχωρήσουν.

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η παραγωγή στις περιοχές της Μεσσήνης και της Καλαμάτας με τα προϊόντα να προωθούνται τόσο σε ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ που στηρίζουν την ελληνική παραγωγή όσο και σε αγορές του εξωτερικού, την ώρα που κεντρικές λαϊκές αγορές προωθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, προϊόν εισαγωγής, γεγονός που έχει συμβάλει στη μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης στον τόπο μας.

Από τη μεριά του ο έμπορος Μπάμπης Παντελόπουλος εκφράζει τη βεβαιότητά του πως η φετινή χρονιά θα εξελιχθεί ως η καλύτερη της τελευταίας πενταετίας, καθώς στην εσωτερική αγορά έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα και η αγορά θα πρέπει να καλυφθεί από τις πατάτες της Μεσσηνίας και της Ηλείας. Επισημαίνει δε πως η Μεσσηνία, σε όλα τα στάδια, ακολουθεί ορθές πρακτικές, όπως απαιτείται. 

 

Οσο για την καθυστέρηση που σημειώθηκε λόγω καιρού για την παραγωγή, εκτιμά πως με τη μείωση των εισαγωγών, η ντόπια παραγωγή θα έχει καλή συνέχεια και ο Μεσσήνιος παραγωγός θα βρει το κουράγιο να καλλιεργεί με προσεκτικές επιλογές φυσικά, αφού χρειάζονται καλά χωράφια -πολλά είναι κουρασμένα λόγω της πολυετούς καλλιέργειας- και φυσικά σωστή επιλογή πατατόσπορου και ορθές πρακτικές.