Σάββατο, 15 Απριλίου 2017 19:20

Προειδοποίηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας - Αρκαδίας - Λακωνίας: Τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τις μέλισσες

Γράφτηκε από την
Προειδοποίηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας - Αρκαδίας - Λακωνίας: Τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τις μέλισσες

Πάνω από 30% -50% των μελισσών χάνεται κάθε χρόνο από  τον τόπο μας, λόγω της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, ενώ παράλληλα είναι μεγάλες οι συνέπειες στα τρόφιμα που παράγονται, αφού επηρεάζεται σημαντικά η επικονίαση. 

Για τους λόγους αυτούς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας Γιώργος Λάγιος, επισημαίνει την ανάγκη ευαισθητοποίησης των ελαιοπαραγωγών του τόπου μας για μεγάλη προσοχή στις ώρες ψεκασμών που γίνονται αυτή την περίοδο στις ελαιοκαλλιέργειες, με στόχο την προστασία των μελισσών. Οπως εξηγεί, οι ψεκασμοί επηρεάζουν δραματικά τις μέλισσες, με συνέπεια να δηλητηριάζονται είτε με άμεσο θάνατο, είτε με βλάβες σε ζωτικά όργανα, που προκαλούν παράλυση ή απώλεια μνήμης. Οι ψεκασμοί, όπως λέει, δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνονται μεταξύ 10 το πρωί με 4 το απόγευμα, οπότε οι μέλισσες βρίσκονται στα άνθη. Επίσης, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι τα λιγότερα δυνατόν βλαβερά για τις μέλισσες, ώστε να επιτυγχάνεται φυσικά και ικανή ποσότητα μελιού.

Μάλιστα, ο ίδιος στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη πιστοποίησης των ψεκαστικών και φυσικά στην πιστοποίηση των χρηστών φυτοφαρμάκων με πιστοποιητικό ορθής χρήσης φυτοφαρμάκων. 

«Θέλουμε τους καλλιεργητές δίπλα μας, όχι απέναντι» επισημαίνει και τονίζει την ανάγκη διοργάνωσης εκδηλώσεων για την ενημέρωση των παραγωγών και των ψεκαστών αλλά και να υπάρχει ενημέρωση των μελισσοκόμων από τους παραγωγούς, όταν πρόκειται να γίνει ψεκασμός.

Ειδικά κατά την ανθοφορία των εσπεριδοειδών τονίζει την ανάγκη να τηρούνται οι οδηγίες απαγόρευσης των ψεκασμών, όπως στην Αργολίδα, και να επιτρέπονται μετά από άδεια για εξαιρετικές περιπτώσεις, με ήπια μάλιστα φυτοφάρμακα.

 

Κ.Δ.


NEWSLETTER