Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017 08:11

Αγρότες στην Αλειφέρη για τη δακοκτονία (βίντεο)

Αγρότες στην Αλειφέρη για τη δακοκτονία (βίντεο)

 

 

Αγρότες - μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) από τη Μεσσηνία εξέφρασαν την αγωνία και την ανησυχία τους για τη φετινή δακοκτονία, στην αντιπεριφερειάρχη του νομού Ελένη Αλειφέρη, σε χθεσινή συνάντησή τους στο γραφείο της.

Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν και για τη μη αποκατάσταση των ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο του ΓΟΕΒ στην περιοχή της Μεσσήνης, από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΠΠ Χρήστος Θεοδωρακόπουλος επεσήμανε ότι «πέρσι λόγω των σοβαρών προβλημάτων με τη δακοκτονία, χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής ελαιολάδου. Και υπεύθυνη για τη δακοκτονία ήταν η Περιφέρεια». Επέκρινε την κ. Αλειφέρη ότι «βάλατε πλάτη στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης» κι εξέφρασε την ανησυχία των παραγωγών και για τη φετινή δακοκτονία.

Ο εκπρόσωπος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης Δημήτρης Μπίρης έθεσε το θέμα των ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο της περιοχής που δεν έχουν αποκατασταθεί από τις περσινές πλημμύρες. Είπε ότι «ο εργολάβος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα την αποκατάσταση και η καλλιεργητική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη». Ανέφερε, επίσης, πως «τα αποστραγγιστικά είναι βουλωμένα και δεν υπάρχει σωστή αποστράγγιση».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος παρατήρησε ότι «έχει αργήσει η δακοκτονία. Αν είχαμε τον περσινό καιρό, θα είχε γίνει μεγάλη ζημιά». Επεσήμανε πως δεν έχουν μπει ακόμα οι παγίδες, ενώ άλλες χρονιές οι ψεκασμοί ξεκινούσαν τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου.

Η κ. Αλειφέρη απάντησε ότι «γίνεται αγώνας δρόμου να προλάβουμε» την έναρξη της δακοκτονίας κι εκτίμησε πως «όταν τα πράγματα χάνονται στη διαδικασία και τη γραφειοκρατία, χάνουμε όλοι».

Επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση,  δε δέχθηκε ότι «για το πρόβλημα που έχετε, "φταίνε όλοι μαζί"» και ανέφερε πως «υπάρχει τεράστια διαφορά προσέγγισης Περιφέρειας - κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι «δεν έχει γίνει η προμήθεια των φαρμάκων για τη δακοκτονία που είναι κεντρική», ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι παριστάμενοι αγρότες επέκριναν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που αποδέχθηκε τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ της περσινής καταστροφής της ελαιοπαραγωγής

Και κ. Αλειφέρη απάντησε πως «δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις διαδικασίες από τα ΠΣΕΑ», επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση, και σε αυτή την περίπτωση.

Στη συνάντηση παρέστησαν και οι διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος και Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Νωρίτερα, σε δηλώσεις τους, ο Χρ. Θεοδωρακόπουλος ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα 3 Ιουλίου στην Τρίπολη, η ΟΑΣΠΠ πραγματοποιεί παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών.

Αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ., ο  Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης οργανώνει γενική συνέλευση στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης. Τα θέματα που θα συζητηθούν, είναι: 1) Η αποκατάσταση του δικτύου άρδευσης του κάμπου μετά τις περσινές καταστροφές (με καλεσμένο να τοποθετηθεί τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Μιχάλη Μανωλέα). 2) Ο ανεπαρκής σχεδιασμός της δακοκτονίας στην περιοχή. 3) Η κατάργηση των χαρατσιών για αγρότες και κτηνοτρόφους που προκαλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών. 4) Οργάνωση κινητοποιήσεων για όλα τα παραπάνω θέματα.

Γ.Σ.