Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 08:29

Μεσσηνία: Ερευνητική μελέτη για το ελαιόλαδο από την κορωνέικη (βίντεο)

Μεσσηνία: Ερευνητική μελέτη για το ελαιόλαδο από την κορωνέικη (βίντεο)

 

Ερευνητική μελέτη 2 χρόνων για το ελαιόλαδο από κορωνέικη ποικιλία ελιάς και το ΠΟΠ Καλαμάτα ξεκινά το Τμήμα Ελαίας Καλαμάτας του οργανισμού ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, με χρηματοδότηση από τους δήμους της Μεσσηνίας.

Για την προσπάθεια αυτή ενημέρωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στο νέο Δημαρχείο Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Νίκος Ξενογιάννης και Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης, και εκ μέρους του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” ο Παναγιώτης Κάτσαρης.

Ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι “αρχίζει μία δραστηριότητα εξαιρετικής σημασίας, η οποία έχει σχέση με το λάδι. Θα δώσει ευεργετικά αποτελέσματα, είναι επιστημονική προσπάθεια για το ελαιόλαδό μας και τα χημικά του στοιχεία, και συνδέεται άμεσα με την προβολή του”. Επεσήμανε πως “ο Δήμος Καλαμάτας μετέχει στην προσπάθεια αυτή και ηθικά και οικονομικά. Θα υπογράψουμε και μία προγραμματική σύμβαση, δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έχει λάβει σχετική ομόφωνη απόφαση”. Ακόμα, εξέφρασε τη χαρά του που και οι άλλοι δήμοι του νομού συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, “που μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει” - και κατέληξε: “Επιτέλους, ας κάνουμε κάτι οργανωμένο και σωστό για το χρυσάφι μας, που είναι το ελαιόλαδό μας”.

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Ν. Ξενογιάννης παρατήρησε ότι “είναι μια προσπάθεια να προστατευτεί και να αναδειχθεί το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την υπεροχή του”

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γ. Μερκούρης επεσήμανε ότι “θα λειτουργήσουμε συλλογικά. Είμαστε ο δήμος με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στο νομό”.

Ο Π. Κάτσαρης ενημέρωσε κι έδωσε λεπτομέρειες γι’ αυτήν την πρωτοποριακή, σε επίπεδο χώρας, ερευνητική ενέργεια, αναφέροντας ότι θα απασχοληθούν σε αυτήν δύο ερευνητές, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Επεσήμανε ότι “θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, καθώς εμείς δεν έχουμε τις μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου που έχει η Ισπανία και πρέπει να αναδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος μας”.

Ευχαρίστησε τους δήμους της Μεσσηνίας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παρατήρησε ότι περιμένουν χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την  ταυτοποίηση ποιοτικών, οργανοληπτικών και χημικών του ελαιολάδου από όλες τις ποικιλίες ελιάς της Περιφέρειας.

Βασικός σκοπός του έργου, το οποίο θα πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Ελαιολάδου Καλαμάτας, θα είναι τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των αγροτικών οργανώσεων και των καταναλωτών σχετικά με την υφιστάμενη ποιοτική κατάσταση του ελαιόλαδου στη Μεσσηνία και την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του μεσσηνιακού ελαιόλαδου (ΠΟΠ Καλαμάτα), ως επώνυμου εθνικού προϊόντος. Επιδιώκεται, ακόμη, η διερεύνηση των σημείων της παραγωγικής διαδικασίας που επιδέχονται βελτιστοποίηση. Επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν σημαντική βάση δεδομένων για τη Μεσσηνία, που θα πρωτοπορήσει στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς και υπόβαθρο για βελτίωση - διόρθωση των προδιαγραφών του ΠΟΠ Καλαμάτα. Τέλος, θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη, ενώπιον του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των θέσεων της χώρας μας σε σχέση με τον καθορισμό των ορίων στα διάφορα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=tLhYC9L7Cgo}