Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 07:53

Ξεκινά το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Αρχίζει σήμερα στις 5.45 το απόγευμα το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς 2018 που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο του “Ελίτ”, μέχρι και μεθαύριο Κυριακή 18 Μαρτίου.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει: 1) Εκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών. 2) Συνέδριο. 3) Σεμινάρια για τη γευσιγνωσία ελαιολάδου, από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας. 4) Τον διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιολάδου Kalamata Olive Oil Awards 2018, υπό την εποπτεία αναγνωρισμένου πάνελ. 5) Ημερίδα για την επιτραπέζια ελιά.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και όλοι οι άλλοι δήμοι της Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), ο Σύλλογος Γεωπόνων Μεσσηνίας, τυποποιητικές μονάδες επιτραπέζιων ελιών και ελαιολάδου, καθώς και μεγάλοι εκθέτες ελαιουργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Παρασκευή 17.00 - 21.00. Σάββατο 09.30 – 21.00. Κυριακή 10.00 - 18.00.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η έναρξη του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί σήμερα στις 5.45 το απόγευμα από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και εισηγήσεις από τον Κωνσταντίνο Τερτιβανίδη διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα “Οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς” και τον Γιάννη Κυριακόπουλο διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας,  με θέμα “ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: πλαίσιο προστασίας του προϊόντος – προβλήματα”.

Σήμερα στις 11.30 το πρωί, στα πλαίσια του φεστιβάλ, στο ελαιοτριβείο του Α.Σ. Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση γευσιγνωσίας επιτραπέζιας ελιάς. Επικεφαλής πάνελ γευσιγνωστών θα είναι ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Τερτιβανίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει και τη διαδικασία γευσιγνωστικής αξιολόγησης της επιτραπέζιας ελιάς. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε γεωπόνους, παραγωγούς και τυποποιητές επιτραπέζιας ελιάς.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=yisbQFbERA4}