Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018 07:42

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ελαιόλαδου

Γράφτηκε από τον

Εξακολουθεί να είναι πτωτική η πορεία της τιμής του ελαιόλαδου στη Μεσσηνία και σε όλη την Ελλάδα, κι έχει φτάσει στα 3,15 ευρώ το κιλό.

Η συνέχιση της καθοδικής πορείας, που δεν ανακόπτεται, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στους παράγοντες της ελαιοκομίας και ιδιαίτερα στους παραγωγούς. Επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας παίζει πολύ μικρό ρόλο στη διεθνή αγορά, στη διαμόρφωση των τιμών, όπου κυρίαρχος είναι ο ρόλος Ισπανών και Ιταλών.

Αυτή την περίοδο μπορεί να έχουν γεμίσει όλοι με λάδι, και κυρίως οι Ελληνες έμποροι - εξαγωγείς και οι Ιταλοί που το προμηθεύονται, όμως υπάρχουν κάποια στοιχεία που έχουν βάση και τα οποία δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία: Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το διεθνές εμπόριο, η Ισπανία πουλάει φθηνά, γιατί η φετινή της παραγωγή σε ελαιόλαδο ήταν τελικά 200.000 τόνους παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και η Ιταλία δεν δείχνει ενδιαφέρον να αγοράσει, αφού έχει προμηθευτεί λάδι το προηγούμενο διάστημα από την Τυνησία, φθηνότερα από το ελληνικό, και έχει γεμίσει.

Πηγές της αγοράς και των συνεταιρισμών καλούν και πάλι τους παραγωγούς να δείξουν ψυχραιμία και να μην πανικοβληθούν. Να μην αρχίσουν να πιέζουν και να πουλάνε χωρίς λόγο. Επιβάλλεται να υπάρχει διάθεση ελαιόλαδου με σύνεση, για να τροφοδοτηθεί η αγορά χωρίς να πιέζεται.

Γ.Σ.