Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 21:46

Οι μελισσοκόμοι Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας για τους ψεκασμούς

Γράφτηκε από την
Οι μελισσοκόμοι Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας για τους ψεκασμούς

 

Την απαγόρευση των ψεκασμών κατά την ανθοφορία, τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας Γιώργος Λάγιος.

Επισημαίνει τη μεγάλη σημασία της μέλισσας στην επικονίαση των φυτών, άρα και στην αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον γενικότερα. Υπενθυμίζει μάλιστα τα υψηλά πρόστιμα από 1.000 έως και 3.000 ευρώ για τους παραβάτες, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Εξηγεί πως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι είναι το γεγονός πως «όταν υπάρχει μεγάλη ανθοφορία στη φύση γίνονται ψεκασμοί με ζιζανιοκτόνα στις καλλιέργειες και περισσότερο στις ελαιοκαλλιέργειες». Επισημαίνει πως αυτή την περίοδο, της ανθοφορίας, οι μέλισσες βγαίνουν στη φύση τις θερμές ώρες της ημέρας, τις μεσημβρινές και αν γίνει ψεκασμός τότε πεθαίνουν. Επιβάλλεται λοιπόν, όπου χρειάζεται, οι ψεκασμοί να γίνονται πρωινές ή απογευματινές ώρες, να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα φυτοφάρμακα και να τηρούνται οι αναγραφόμενες οδηγίες, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λάγιος.

Κ.Δ.


NEWSLETTER