Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 09:47

Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του ελαιολάδου και στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του ελαιολάδου και στη Μεσσηνία

 

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η τιμή του ελαιολάδου αυτή την περίοδο και στη Μεσσηνία, καθώς η πτωτική πορεία των δύο τελευταίων μηνών συνεχίστηκε και πλέον έχει διαμορφωθεί στα 2,60 με 2,70 ευρώ.

Το κακό είναι πως παραμένουν απούλητες μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, σχεδόν η μισή από την περσινή παραγωγή. Και αυτό γιατί ο κόσμος, ενώ η τιμή ήταν στα 3,50 ευρώ και σταθερά πάνω από τα 3, περίμενε να ανέβει και να φθάσει στα 4 ευρώ.

Οι παραγωγοί αγωνιούν και κάποιοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει και να πει με σιγουριά, αν και πόσο θα ανέβει το λάδι από τον Αύγουστο και μετά και μέχρι να βγει η νέα παραγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τώρα παραγωγοί αρνούνται να πουλήσουν και δηλώνουν πως δεν θα το κάνουν με τιμές κάτω από τα 3 ευρώ.

Πηγές της αγοράς μάς επιβεβαίωσαν την εικόνα αυτή και εκτίμησαν ότι “αν πάνε όλοι να πουλήσουν τον Αύγουστο, με την υπερπροσφορά θα υπάρξει αδιαφορία από τους εμπόρους και τους εξαγωγείς”. Μας επεσήμαναν ότι η Ισπανία ρίχνει τις τιμές, καθώς έχει ακόμα λάδι από την περσινή παραγωγή και περιμένει υπερπαραγωγή τη νέα χρονιά. Από την άλλη, οι Ιταλοί θέλουν λίγες ποσότητες, γι’ αυτό και η τιμή κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. “Οι Ισπανοί δίνουν, γιατί θέλουν να ξεφορτωθούν ό,τι έχουν ενόψει της υπερπαραγωγής που περιμένουν”, μας εξήγησαν χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Σταύρος Αδαμόπουλος δήλωσε στην “Ε” ότι “έχουμε χάσει ιστορικά το παιχνίδι. Δεν μπορούμε να δώσουμε ταυτότητα στο προϊόν μας”. Επιβεβαίωσε πως “το παιχνίδι το κάνουν οι Ισπανοί, όχι οι Ιταλοί. Εχουν 900.000 τόνους αδιάθετους και η μηνιαία διάθεση - απορρόφηση του προϊόντος τους είναι 75.000 τόνοι”. Παρατήρησε ότι “και την επόμενη χρονιά αναμένεται αύξηση της παραγωγής στην Ισπανία, υπολογίζεται να φθάσει το 1,5 εκατ. τόνους”.

Ο κ. Αδαμόπουλος παραδέχθηκε ότι “έχει μείνει πίσω αρκετό λάδι και στους συνεταιρισμούς και σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία. Ο κόσμος περίμενε να πάει στα 4 ευρώ”. Αναγνώρισε πως με 2,80 ευρώ παραγωγοί με μεγάλες ποσότητες αδιάθετες δεν πουλάνε και δηλώνουν ότι δεν το δίνουν κάτω από 3 ευρώ. Προέτρεψε “να διαφυλάξουμε την ποιότητα και να διαπραγματευόμαστε για την ποιότητα, μόνο αυτό θα μας σώσει”.

Ο πρόεδρος του ελαιοτριβέων της Μεσσηνίας Γιάννης Ηλιάδης συμφώνησε ότι “υπάρχει μεγάλη ποσότητα αδιάθετη. Ηταν πολύ καλή η παραγωγή, ποσοτικά και ποιοτικά και ο κόσμος περίμενε να πάει παραπάνω η τιμή”. Ανέφερε πως “κάποιοι είχαν τη δυνατότητα να το κρατήσουν, αλλά αποδείχθηκε λάθος”. Εξήγησε ότι “δεν είναι εύκολο να κάνουμε εκτίμηση για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα” και παρατήρησε πως “επηρεάζει κυρίως η Ισπανία, ενώ επηρέασαν και οι ποσότητες που μπήκαν από την Τυνησία”.

Τέλος, μας ενημέρωσε ότι “όσοι μπορούν να το κρατήσουν, το κρατάνε, για να μην το δώσουν κάτω από 3 ευρώ. Αυτοί που έχουν μεγάλη ανάγκη, δίνουν μόνο για να πάρουν τα χρήματα που χρειάζονται”.


NEWSLETTER