Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018 13:04

Καλαμάτα: Διερεύνηση συνεργασιών στον αγροτικό τομέα από την Κοιν.Σ.Επ ΠΑΛΜΙ

Γράφτηκε από την

 Στην Καλαμάτα θα βρίσκεται από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθνικού Συντονισμού Κοινοτήτων Υποδοχής Ιταλίας (CNCA) Don Armando Zappolini.

Στόχος της επίσκεψης αυτής είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, και η ανάπτυξη πιθανών συνεργασιών σε διεθνές περιβάλλον.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με την Κοιν.Σ.Επ ΠΑΛΜΙ, η οποία εδρεύει στη Μεσσήνη και τα μέλη της ασχολούνται με την γεωργία, τα τοπικά προϊόντα της Μεσσηνίας καθώς και με την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας, με πρόεδρο την Margherita Bovicelli.

Margherita Bovicelli, πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ ΠΑΛΜΙ 

 

 

Η CNCA ιδρύθηκε στην Ιταλία το 1982, σχηματίζοντας ένα πολιτιστικό κίνημα με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμό. Στόχος του είναι «να συμβάλει σε ένα πιο δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης και να θέτει πολιτικές προτάσεις, ώστε να προάγει ένα τρόπο ζωής κατάλληλο στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής».

Σήμερα η CNCA οργανώνεται σε 17 περιφερειακές ομοσπονδίες στις οποίες είναι μέλη και συμμετέχουν 250 οργανισμοί απ’ όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας. Η δράση της έχει κύριο στόχο να προωθήσει τα δικαιώματα των αδύναμων και ευπαθών πολιτών. Δραστηριοποιείται υλοποιώντας προγράμματα σε θέματα όπως:

«Ανάκτηση των τοξικομανών, αναδοχή/φροντίδα ανήλικων (και με επιβαρυμένο ποινικό μητρώο), υποδοχή μεταναστών και των αιτούντων ασύλου, κοινωνική γεωργία, νεανική πολιτική, φυλακή και προβλήματα φυλακισμένου, εργασία στο “δρόμο” με πόρνες και άστεγους, διεθνή προγράμματα για όλους τους παραπάνω σκοπούς».

Η συνάντηση της Κοιν.Σ.Επ ΠΑΛΜΙ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου “Sguardi Mediterranei” (Μεσογειακά Βλέμματα). Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Τα τελευταία χρονιά η αλλαγή του περιβάλλοντος (κλιματικές συνθήκες), οι εμφύλιοι πόλεμοι και γενικότερα η πολιτική αστάθεια φέρανε τη μεσόγειο στο κέντρο της διαδρομής πολλών ανδρών, γυναικών και παιδιών οι οποίοι ρισκάροντας τη ζωή τους, επιχειρούν να την διασχίσουν, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον».

Η πρώτη συνάντηση της Κοιν.Σ.Επ με τον Don Armando ήταν τον Οκτώβρη του 2015 στην Αθήνα, όπου έγινε επίσκεψη σε αυτοσχέδιους πυρήνες Υποδοχής και Κοινωνικής Διάσωσης.

Το έγγραφο που δημιουργήθηκε τότε, με τίτλο “Lettera da Atene” (Επιστολή από την Αθήνα), παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στο Εθνικό Συνέδριο του CNCA στην Φλωρεντία τον Απρίλη του 2016. Στη συνέχεια ξεκίνησαν δωρεές για Κοινωνικές Οργανώσεις της Ελλάδος μεταξύ των οποίων και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ).

 

Don Armando Zappolini, προεδρος Ιταλίας της Ομοσπονδίας Εθνικού Συντονισμού Κοινοτήτων Υποδοχης CNCA

 

Στο εθνικό συνέδριο της CNCA που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Σικελία συμμετείχε με τηλεσύνδεση η πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ ΠΑΛΜΙ Margherita Bovicelli. Τα θέματα που συζητήθηκαν έχουν να κάνουν με τους τέσσερεις πυλώνες που θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν και στην Καλαμάτα. Αυτοί οι πυλώνες είναι:

- Υποστήριξη και προώθηση ατομικών και συλλογικών τρόπων κατανάλωσης μέσω της δημιουργίας τοπικών δικτύων με σκοπό την υπεύθυνη ηθική οικονομία.

- Υποστήριξη και προώθηση της οικολογική μεταμόρφωση των περιοχών, με επίκεντρο την υπεύθυνη κατανάλωση, εφαρμόζοντας μια ισχυρή εκπαιδευτική δράση.

- Συμμετοχή στο κοινωνικό παγκόσμιο φόρουμ.

- Υποστήριξη και ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας.

H Κοιν.Σ.Επ.ΠΑΛΜΙ αποτελείται από 6 μέλη που συνεργάζονται από το 2015 και ασχολούνται με την γεωργία, τα τοπικά προϊόντα της Μεσσηνίας καθώς και με την Προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας. Από το 2016, με έδρα στην Μεσσήνη Μεσσηνίας είναι εγγεγραμμένη στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) της Ελλάδος. Είναι ένα από τα 13 ιδρυτικά μέλη της Ενωσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Περιφέρειας Πελοποννήσου “Ένωση Πέλοπας” που ιδρύθηκε στις αρχές του Ιουνίου.

 

Κ.Δ.