Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 09:28

Εντονη ανησυχία στους παραγωγούς: Κάτω από 3 ευρώ μένει η τιμή του ελαιολάδου

Γράφτηκε από τον
Εντονη ανησυχία στους παραγωγούς: Κάτω από 3 ευρώ μένει η τιμή του ελαιολάδου

 

 

Κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό παραμένει η τιμή του ελαιολάδου, του έξτρα παρθένου περσινής παραγωγής, στη Μεσσηνία. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς μεγάλες ποσότητες παραμένουν αδιάθετες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε προχθεσινή δημοπρασία 30 τόνων ελαιολάδου ΠΟΠ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας δόθηκαν 2 προσφορές με τιμή κάτι παραπάνω από 3 ευρώ. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η τιμή του ελαιολάδου στο νομό είναι 2,90 ευρώ. Το ανησυχητικό είναι ότι οι προσδοκίες των παραγωγών για αύξηση της τιμής πριν τη νέα παραγωγή, δεν φαίνεται να δικαιώνονται. Στηριζόμενος σε αυτές τις προσδοκίες ο κόσμος κράτησε το λάδι στις αποθήκες του και δεν το πούλησε σε τιμές πάνω από 3 ευρώ και κοντά στα 3,40.

Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για πτωτική πορεία που θα φέρει το περσινό λάδι στα 2,80 με 2,70 ευρώ το κιλό, λίγο πριν βγει το καινούργιο λάδι, το μαυρολίσιο μέσα στον Οκτώβριο. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως το μαυρολίσιο θα ξεκινήσει με τιμή κοντά και κάτω από τα 3 ευρώ, ενώ οι προβλέψεις και για το κορωνέικο είναι δυσοίωνες. Παρά τη μειωμένη παραγωγή και τις ζημιές από το δάκο, υπολογίζεται ότι η πολύ μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου που αναμένεται στην Ισπανία, δεν θα επιτρέψει την άνοδο των τιμών και στη χώρα μας.

Η τιμή που θα έχουν οι πρώτες ποσότητες μαυρολίσιου τον επόμενο μήνα, θα δείξει την προοπτική για τη νέα παραγωγή ελαιολάδου.

Γ.Σ.


NEWSLETTER