Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 09:34

Μεσσηνία: Ζημιές σε ελιές, σταφίδα και σύκα διαπιστώνει ο επόπτης του ΕΛΓΑ

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Ζημιές σε ελιές, σταφίδα και σύκα διαπιστώνει ο επόπτης του ΕΛΓΑ

 

Δεν είναι καλή η χρονιά για τον αγροτικό κόσμο της Μεσσηνίας, παραδέχθηκε στην “Ε” ο επόπτης - γεωπόνος του ΕΛΓΑ Μανώλης Ηλιόπουλος, εξαιτίας των ζημιών στην αγροτική παραγωγή του νομού.

Ο κ. Ηλιόπουλος μας ενημέρωσε για τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια την περασμένη εβδομάδα από το έντονο καιρικό φαινόμενο “Ξενοφών” και τον κυκλώνα “Ζορμπά”, αλλά και γι’ αυτές που προκλήθηκαν στη σταφίδα και τα σύκα.

Συγκεκριμένα, ο επόπτης - γεωπόνος παρατήρησε ότι από τις μέχρι τώρα αυτοψίες έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην ελαιοπαραγωγή σε χωριά της Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών (Αρφαρά, Πήδημα, Πλατύ, Αγιο Φλώρο) και του Δήμου Οιχαλίας από τον “Ξενοφώντα” και όχι τον “Ζορμπά”. Επεσήμανε ότι στη μαυρολιά στην περιοχή Πυλίας - Τριφυλίας υπάρχει σοβαρό ζήτημα, ενώ πρόβλημα καταγράφεται και στην κορωνέικη κατά τόπους.

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι στη μαυρολιά υπάρχει αυξημένη προσβολή από δάκο, λόγω της πρωιμότητας και ξεκαθάρισε πως όλες αυτές είναι ζημιές που αποζημιώνονται. Μας πληροφόρησε πως “έχουμε αναγγελίες ζημιάς σε όλη τη Μεσσηνία και συνεργεία γεωπόνων του ΕΛΓΑ εργάζονται μέχρι αργά για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις εκτιμήσεις”.

Ο επόπτης - γεωπόνος του ΕΛΓΑ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ζημιές

στα σύκα και στη σταφίδα. Διευκρίνισε ότι σε αυτά τα προϊόντα έχουν τελειώσει τους ελέγχους κι έχουν εκτιμηθεί όλες οι ζημιές. Ενημέρωσε ότι “από το Νοέμβριο θα έχουμε τις καταστάσεις του ΟΣΔΕ για τους ασφαλισμένους παραγωγούς, για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τις εισηγήσεις μας”. Επεσήμανε ότι “η ζημιά είναι μεγαλύτερη στη σταφίδα. Στα σύκα υπάρχει μια ποικιλομορφία, με τα κτήματα που έχουν υγρασία να έχουν μεγαλύτερη ζημιά”. Παρατήρησε ότι “η μύγα της Μεσογείου έχει προσβάλει τα σύκα” κι εξήγησε: “Οι βροχές στο τέλος Ιουνίου ευνόησαν αυτή την ασθένεια και το δάκο στις ελιές”.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι “ο δάκος είναι σε εξέλιξη. Συνεχίζει να γονιμοποιείται και να πολλαπλασιάζεται”.

Γ.Σ.

 

 


NEWSLETTER