Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 10:16

Χαμηλό 25ετίας στην παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία

Γράφτηκε από την
Χαμηλό 25ετίας στην παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία

 

Χαμηλό 25ετίας χτύπησε η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγo για στέρεμα των αποθεμάτων μέσα σε μερικούς μήνες.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας agronews.gr:

Στους 185.000 τόνους έπεσε η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Υπηρεσιών για τις Αγορές Τροφίμων και Γεωργίας (ISMEA), με τους Ιταλούς καταναλωτές που ένιωσαν στο πετσί τους την αύξηση των τιμών οι οποίες σκαρφάλωσαν κατά 31% τον τελευταίο μήνα, να «κινδυνεύουν» να ξεμείνουν από ελαιόλαδο μέχρι τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα παραγωγοί και έμποροι αναγκάζονται να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με φθηνότερο τυνησιακό ελαιόλαδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Fortune.

Η μείωση της παραγωγής αποδίδεται αφενός στις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 στην Ιταλία. Φυσικά ο παράγοντας Xylella έπαιξε και αυτός τον ρόλο του σε αυτήν την κατακόρυφη, κατά 57%, μείωση της παραγωγής, με την Απουλία να δείχνει πως χάνει σιγά-σιγά τη μάχη με την ασθένεια. Ενδεικτικά η παραγωγή της περιοχής, η οποία άλλωστε ευθύνεται και για το 50% της συνολικής παραγωγής στη χώρα, μειώθηκε κατά 65%.

Συνδυαστικά, ο αγωγός TAP κατονομάζεται από πολλούς ελαιοπαραγωγούς της περιοχής ως ακόμα ένα χτύπημα στην οικονομία της υπαίθρου της Απουλίας, αφού πλέον των 10.000 αρχαίων ελαιόδεντρων ξεριζώθηκαν για να ανοίξει ο δρόμος για αυτό το αμφιλεγόμενο έργο.

Σημειώνεται πως νωρίτερα φέτος η Ενωση Ιταλών Ελαιοπαραγωγών Assitol υπογράμμιζε τις ελλείψεις την εγχώριας παραγωγής που συνδέονται με την εμμονή στην παράδοση και την αδυναμία που παρουσιάζει η ιταλική ελαιοκομία να συντονιστεί με τις σύγχρονες απαιτήσεις".


NEWSLETTER