Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 17:04

Δέσμευση Νίκα για στήριξη των οινοποιών της Πελοποννήσου (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Δέσμευση Νίκα για στήριξη των οινοποιών της Πελοποννήσου (βίντεο)

Την αρωγή και την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα έχουν οι οινοποιοί όλης της περιοχής, γιατί συμβάλλουν στην αύξηση του πλούτου με τις εξαγωγές, προβάλλουν την Πελοπόννησο και συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας: Για αυτό δεσμεύτηκε ο νέος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας (απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας) στους επικεφαλής της Ενωσης Οινοποιών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), με τους οποίους συναντήθηκε χθες στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι “μιλήσαμε για ένα σπουδαίο προϊόν που αντιπροσωπεύει το 40% περίπου των εξαγωγών κρασιού της χώρας, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το κρασί είναι ο μεγάλος πρεσβευτής μας με σπουδαίες προοπτικές για την αύξηση του εισοδήματος στην Πελοπόννησο”.

Ενημέρωσε ότι συζήτησαν για τις εκθέσεις που γίνονται στο εξωτερικό και για τη συν-βοήθεια που πρέπει να παράσχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, και σχολίασε: “Τους είπα ότι κρούουν ανοιχτές θύρες, γιατί οποιαδήποτε εκδήλωση γίνεται που έχει σκοπό την αύξηση του πλούτου μέσω της αύξησης των εξαγωγών, θα έχει οπωσδήποτε τη συμμετοχή και τη στήριξη της Περιφέρειας”.

Τους ευχαρίστησε πολύ “για την παρουσία τους, για τον προσωπικό αγώνα που κάνουν σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου και στην Κεφαλλονιά, για να αυξηθεί η παραγωγή του προϊόντος, για την ποιότητά του, για την παρουσία τους στις εκθέσεις που γίνονται παγκοσμίως και που παράλληλα με το προϊόν προβάλλουν και την περιοχή μας”.

Ο Π. Νίκας ξεκαθάρισε πως “θα είναι δεδομένη η αρωγή η στήριξη η βοήθεια στην προσπάθεια που κάνουν, από πλευράς Περιφέρειας, σε όλους εκείνους που κάνουν εξαγωγές και συμβάλλουν στην αύξηση του πλούτου της περιοχής μας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας”.

Ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΠ Αριστείδης Σπανός (από την Αιγιάλεια) είπε ότι η Ενωση έχει 70 μέλη και είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή Ενωση στη χώρα, με κύριο σκοπό τη στήριξη και την προώθηση των εξαγωγών

Ενημέρωσε ότι λειτουργεί 20 χρόνια δυναμικά, είναι ενωμένοι και κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια εδώ και στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή σε εκθέσεις.

Ευχαρίστησε πολύ τον κ. Νίκα για τη στήριξή του και παρατήρησε πως “τα βασικά προβλήματα είναι αυτά της στήριξης, γιατί μέχρι τώρα διαθέτουμε πάρα πολλά κονδύλια και τα περισσότερα είναι ίδια. Και τα οποία είναι λίγο δυσβάστακτα με εκθέσεις στον Καναδά, σε Αμερική, Ιαπωνία και Βραζιλία. Θέλουμε και τη στήριξη κάποιου φορέα του κράτους, της Περιφέρειας, είναι για το καλό όλων μας”.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι “για να μεγαλώσει ο αμπελώνας της Πελοποννήσου πρέπει να μας δώσουν άδειες φύτευσης, που μας τις κόβουν. Μακάρι να μας δώσουν, εμείς εξαντλούμε με το παραπάνω και ζητούμε πιο πολλά, μας λείπουν άδειες”.

Για τις τοπικές ποικιλίες παρατήρησε πως “έχουμε αναβιώσει πολλές τοπικές ποικιλίες και είναι οι ποικιλίες που έχουν εξωστρέφεια και μπορούν να παρουσιαστούν στο εξωτερικό”.

Ο αντιπρόεδρος Γιάννης Τρουπής (πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας) παρατήρησε ότι “για μια ακόμα φορά ο κ. Νίκας απέδειξε ότι είναι λάτρης της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας”. Τον ευχαρίστησε πολύ για την αγαστή συνεργασία και δήλωσε πως “ευελπιστούμε σε κοινό όφελος”.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ενωσης Μανώλης Γιαμνιαδάκης επεσήμανε ότι “την τελευταία 10ετία κατορθώσαμε να συνενώσουμε όλη την Πελοπόννησο και αυτό μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον” και παρατήρησε: “Το καλό είναι ότι αυτά τα χρόνια με ιδίους πόρους καταφέραμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να αποτελούμε το 40% των εξαγωγών όλης της Ελλάδας. Είμαστε πρωτοπόροι, ακόμα και αν έχουμε πολύ μικρότερο ποσοστό σε αμπελώνες και σε παραγωγή κρασιού”.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Λαμπρόπουλος (από την Αρκαδία) είπε ότι “ήταν μία από τις πρώτες συναντήσεις που σηματοδοτεί τη στήριξη εκ μέρους μας στην επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα”. Παρατήρησε πως “οι οινοπαραγωγοί της Πελοποννήσου συμβάλλουν πάρα πολύ στο ακαθάριστο προϊόν της Πελοποννήσου”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER