Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 17:27

Παραλαμβάνουν σύκα τα απεντομωτήρια σε Μεσσηνία και Λακωνία

Γράφτηκε από τον

 

Ανοιξαν και λειτουργούν, παραλαμβάνοντας σύκα από τους παραγωγούς, όλα τα απεντομωτήρια της Συκικής σε Μεσσηνία και Λακωνία, εκτός απ’ αυτό της Οιχαλίας που θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει και το εργοστάσιο τυποποίησης της Συκικής στις κεντρικές της εγκαταστάσεις, στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας και θα δοθούν και οι πρώτες ποσότητες σύκων στους ιδιώτες μεταποιητές, για να προχωρήσουν οι εξαγωγές.

Η εκτίμηση είναι ότι και η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι σε χαμηλά επίπεδα, λίγο πάνω από τους 2.000 τόνους, με αποτέλεσμα η προσφορά να μην καλύπτει τη ζήτηση.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Παναγιώτης Παπαγεωργίου παρατήρησε στην “Ε” ότι “είναι καλή η ποιότητα του προϊόντος, με την ποσότητα υπάρχει πρόβλημα. Σε κάποιες περιοχές υπάρχει μεγάλη ζημιά με τις πτώσεις των σύκων και τον καύσωνα που ακολούθησε και έχει επηρεάσει αρκετά κτήματα”.

Εκτίμησε ότι η φετινή παραγωγή “θα είναι λίγο πάνω από τα περσινά επίπεδα, λίγο πάνω από τους 2.000 τόνους και αυτό εφόσον οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν”. Υπενθύμισε πως “και πέρυσι ήταν μεγάλη η ζημιά” κι επεσήμανε: “Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα δεν πάνε καλά με την παραγωγή των σύκων. Η κλιματική αλλαγή είναι εμφανής. Παραγγελίες υπάρχουν, προϊόν δεν θα υπάρχει. Αγορές υπάρχουν, σύκα δεν υπάρχουν”.

Γ.Σ.