Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 07:54

Εγκαινιάστηκε νέο σύγχρονο ελαιοτριβείο στους Γαργαλιάνους (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Εγκαινιάστηκε νέο σύγχρονο ελαιοτριβείο στους Γαργαλιάνους (φωτογραφίες)

 

Η τεχνολογία αιχμής και η εμπειρία δεκαετιών συναντώνται στο ελαιοτριβείο «Λιοτρίβι Γαργαλιάνων» που εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής στους Γαργαλιάνους.

Πρόκειται για μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες που στόχο έχει την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, διατηρώντας όλα τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά, μιας και η όλη διαδικασία γίνεται με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, αφού χρησιμοποιείται και η καινοτομία του contherm. Το όλο «στήσιμο» της μονάδας έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με πρωταρχικό στόχο την ποιότητα. Βρίσκεται στην εθνική οδό Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, στον κόμβο Γαργαλιάνων και είναι πανέτοιμη να δεχθεί και να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί συναντά κανείς ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα των ελαιοτριβείων, σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους και φυσικά διαδικασία έκθλιψης φιλική προς το περιβάλλον. Και μπορεί η μονάδα των συνεταίρων Αθανάσιου Μπουλουλή και Νικόλαου Σκιαδά να ξεκίνησε από πέρυσι τη λειτουργία της από τα μέσα της σεζόν, όμως φέτος μπαίνει δυναμικά στην όλη διαδικασία.

Μετά τον αγιασμό ξεκίνησε και η διαδικασία παραγωγής του πρώτου λαδιού για τη φετινή χρονιά και κατά γενική ομολογία όλων όσοι δοκίμασαν το παρθένο ελαιόλαδο, το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.

Μιλώντας για τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητές τους ο Νικόλαος Σκιαδάς τόνισε:  «Η δυναμική της μονάδας είναι στα 120 σακιά ελαιοκάρπου την ώρα, ενώ το χαρακτηριστικό της είναι ότι ενσωματώνει μια τεχνογνωσία χρόνων. Ο συνεργάτης μου, Σάκης Μπουλουλής, είναι στα ελαιοτριβεία από το 1964, ενώ εγώ είμαι από ανάλογες εποχές σαν παραγωγός. Η τεχνογνωσία αυτή έχει φανεί στο στήσιμο των μηχανημάτων και σε κάποιες επιπλέον επιλογές σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ελαιοτριβείο, και αυτό αποσκοπεί στην καλύτερη ποιότητα. Σε αυτό βοηθάει και η καινοτομία του contherm, που είμαστε σχεδόν από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα. Επίσης, όταν λέμε χαμηλές θερμοκρασίες κυριολεκτούμε. Οταν λέμε ψυχρό εννοούμε ψυχρό και αυτό φαίνεται και χρωματικά και γευστικά. Και από ό,τι έχουν δείξει και οι αναλύσεις φαίνεται και από τα χημικά συστατικά που προκύπτουν από αυτές».

Μιλώντας για την τεχνολογία contherm ανέφερε: «Πρόκειται για δύο σωλήνες με διπλά τοιχώματα νερού όπου ένας κεντρικός άξονας εφοδιασμένος με μαχαίρια γυρίζει την ελαιόπαστα ομογενοποιημένα και την θερμαίνει πάλι ομογενοποιημένα, οπότε μετά το πέρασμα από αυτούς τους δύο σωλήνες, υπό πίεση, η ελαιόπαστα βγαίνει στη θερμοκρασία που έχει προγραμματιστεί από την οθόνη του contherm. Εάν θέλεις παρακάμπτεις τους μαλακτήρες και πας απευθείας στο ντεκάτερ για να βγάλεις το προϊόν. Εάν δεν θες, το αφήνεις, όπως κάνουμε εμείς, λίγο στον μαλακτήρα, γιατί κάποιες πειραματικές διαδικασίες έχουν δείξει ότι η μικρή οξείδωση για λίγα λεπτά, 15-20 λεπτά, ανοίγει τα αρώματα και δίνει καλύτερο προϊόν».

Οσον αφορά το φετινό ξεκίνημα υπογράμμισε: «Ξεκινάμε δυναμικά και ελπίζουμε ο κόσμος να ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας, για το καλό του παραγωγού αλλά και της περιοχής εν γένει, γιατί κάποια τέτοια υψηλά στάνταρντ στην ποιότητα δημιουργούν και το ανάλογο μπραντ. Υποστηρίζουμε δε και το ΠΟΠ Καλαμάτας και θα κινηθούμε για όσο το επιτρέπει χρονικά ο νομός».

Να σημειώσουμε ότι μετά τα εγκαίνια όλοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το φρέσκο ελαιόλαδο αλλά και νόστιμα εδέσματα, ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο βουλευτής της Ν.Δ. Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δ.Κ. Γαργαλιάνων Βασίλης Αγγελόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς, αγροτοσυνεταιριστές, παραγωγοί και εκπρόσωποι εμπορικών επιχειρήσεων ελαιολάδου.


NEWSLETTER