Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 15:50

Κυπαρισσία: “Η γευσιγνωσία μπορεί να αναδείξει την ποιότητα του ελαιολάδου” το μήνυμα του σεμιναρίου γευσιγνωσίας

Γράφτηκε από τον

“Τη συνταγή που θα προωθήσει το ποιοτικό ελαιόλαδο σε υψηλότερη τιμή μπορούμε να την ανακαλύψουμε όλοι μαζί, δεν είναι αδύνατο” σημείωσε μεταξύ άλλων ο διεθνούς φήμης γευσιγνώστης και πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου EVOIOOC, δρ. Aντόνιο Τζουζέπε Λάουρο, στο σεμινάριο γευσιγνωσίας που έγινε στην Κυπαρισσία.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Κέντρο “Δήμητρα” Κυπαρισσίας και διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και το Κέντρο “Δήμητρα” Κυπαρισσίας. Οπως σημείωσε ο κ. Λάουρο, μέσα από την ομιλία του προσπάθησε να εξάψει τη φαντασία στους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στη γευσιγνωσία και να μάθουν τα μυστικά της. Ο ίδιος παρέδωσε στον Κώστα Στριμπάκο το βραβείο που κέρδισε στον περσινό διεθνή διαγωνισμό LIΑ Premium Extra Virgin Olive Oil, ενώ τόνισε: «Ερχομαι στην περιοχή σας, στη χώρα σας, κάθε χρόνο γιατί η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παραγωγός που τώρα αναδεικνύεται για την υψηλή ποιότητα των ελαιολάδων και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτό. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά το λένε 24 διεθνείς γευσιγνώστες ελαιολάδου που συμμετέχουν στο διαγωνισμό μου κι έχουν βραβεύσει με υψηλά βραβεία ποιότητας 39 ελληνικά ελαιόλαδα. Βέβαια, αυτό είναι ένα υψηλό ποσοστό, γιατί το ελληνικό ελαιόλαδο κάλυπτε το 75% των δειγμάτων στο διαγωνισμό. Σκοπός της επίσκεψής μου και της αποψινής βραδιάς είναι επειδή θέλω να ενημερώσω και να αφηγηθώ τις ιστορίες γι’ αυτό τον κόσμο της γευσιγνωσίας στους παραγωγούς της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα της Κυπαρισσίας, δηλαδή λίγο να τους εξάψω τη φαντασία και τη γνώση, κυρίως αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή που η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Αν υπάρχει μια συνταγή, δεν ξέρω. Μια συνταγή θα προσπαθήσουμε ν’ ανακαλύψουμε όλοι μαζί απόψε, το πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου σε μια πιο υψηλή τιμή, όπου ο παραγωγός θα μπορεί να έχει πλέον μια βιώσιμη παραγωγή και καλλιέργεια. Δεν είναι αδύνατο αλλά θα προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι μέσα από τη γευσιγνωσία μπορούμε να αναδείξουμε την ποιότητα του εξαιρετικού ελαιολάδου που έχει η περιοχή.

Ο διευθυντής του Κέντρου “Δήμητρα” Κυπαρισσίας Γιώργος Τσουμάνης υπογράμμισε πως “είναι σημαντικό να γίνονται τέτοια σεμινάρια και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε τη γευσιγνωσία στα μαθήματα που γίνονται για τους νέους αγρότες”.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θοδωρής Βασιλόπουλος και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου Γιώργος Βεργινάδης.

Χαιρετισμό έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του σεμιναρίου, τονίζοντας πως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ίσως να αποτελεί και την απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε με την υποστήριξη των LIΑ Premium Extra Virgin Olive Oil, Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και Filiatra Agrovision.

 

Κ.Μπ.