Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 18:39

Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για τιμές ελαιολάδου

Γράφτηκε από την
Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για τιμές ελαιολάδου

 

Ανικανότητα στην κυβέρνηση για το ότι δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών καταλογίζει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας.

Η ανακοίνωση αναφέρει: “Ανίκανος να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών ο κ. Βορίδης και η κυβέρνηση, οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες στα 2.05, κάτω του κόστους παραγωγής, οι ελαιοπαραγωγοί καταστρέφονται. Και το μόνο που κάνουν είναι να συνεδριάζουν με την εθνική διεπαγγελματική οργάνωση ελαιολάδου για να τάξουν ένα ακόμα εθνικό σχέδιο ελαιολάδου.

Για το ρόλο που παίζουν οι διεπαγγελματικές ενώσεις, οι αγρότες έχουμε, πλέον, πείρα. Στόχος τους δεν είναι να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών, αλλά των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, οι οποίοι «έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι» σ’ αυτές τις ενώσεις, είναι ουσιαστικά σαν να βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Την ίδια ώρα που Ισπανοί ελαιοκαλλιεργητές μετά από τους πολυήμερους αγώνες τους φαίνεται ότι κερδίζουν τις κατώτατες εγγυημένες τιμές, εδώ ο κ. Βορίδης με διάφορες συκοφαντίες, ότι δεν μπορεί στην ελεύθερη αγορά, ότι είναι καταστροφή για τους αγρότες να το ζητούν και ότι οι αγρότες που το ζητούν είναι υποκινούμενοι, προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο την ικανοποίηση του αιτήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές, αφήνοντας τους παραγωγούς ακάλυπτους απέναντι στους εμπόρους και βιομηχάνους.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντί να απαντήσει ουσιαστικά στα διαχρονικά αιτήματα επιβίωσης που έχουμε, γιατί και αυτή όπως και οι προηγούμενες στηρίζουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων – βιομηχάνων – εμπόρων – μεγαλοαγροτών και τραπεζιτών, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα, να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τους συλλόγους, τις ομοσπονδίες και την πανελλαδική επιτροπή μπλόκων. Να συνειδητοποιήσουν ότι αν δεν βγούμε μαζικά στον δρόμο να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε, καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει λύσεις προς όφελός μας. Απεναντίας θα στέκονται, όπως και τώρα, εχθρικά και θα μας ξεκληρίζουν σταδιακά. Ζητάμε εδώ και τώρα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών που καταστρέφονται”.


NEWSLETTER