Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 17:46

Μέτρα στήριξης των πατατοπαραγωγών ζητεί ο Αργ. Μαστοράκης

Γράφτηκε από την
Μέτρα στήριξης των πατατοπαραγωγών ζητεί ο Αργ. Μαστοράκης

Μέτρα στήριξης των πατατοπαραγωγών ζητεί με ανοιχτή επιστολή του ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Αργύρης Μαστοράκης.

Αναλυτικά η επιστολή: "Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, η κατάσταση στον αγροτικό τομέα και στην περιοχή μας ειδικότερα, δεν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί οριακή. Η πρώιμη πατάτα Μεσσήνης και Καλαμάτας παραμένει σχεδόν αδιάθετη στα χωράφια και οι μικρές σχετικά ποσότητες που ζητάει η αγορά πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Οι αιτίες πολλές, που αν και έχουν αναδειχθεί διαχρονικά, τα προβλήματα παραμένουν. Οι αθρόες εισαγωγές αιγυπτιακής πατάτας εν όψει της παραγωγής σε τρεις νόμους (Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας) δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην ομαλή διάθεση της εγχώριας παραγωγής. Οι ελληνοποιήσεις και η αισχροκέρδεια στην τελική διάθεση του προϊόντος, αποτελούν εξίσου μεγάλα προβλήματα για τους παραγωγούς μας.
Εκείνο που έφτασε όμως την κατάσταση στο απροχώρητο είναι η κρίση του κορονοϊού, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις μεταφορές ενός εξαγώγιμου προϊόντος, όπως η πρώιμη πατάτα Μεσσηνίας και η μεγάλη πτώση στην κατανάλωση εξαιτίας του lockdown στην εστίαση και τον τουρισμό. Πρόκειται για κατακόρυφη πτώση του εισοδήματος των παραγωγών εξαιτίας αυτής της κατάστασης και για αυτό ζητάμε άμεσα μέτρα στήριξής τους με την ένταξη των παραγωγών πατάτας του νόμου μας στους πληττόμενους ΚΑΔ, όπως και άμεσες ενέργειες για τη διευκόλυνση των μεταφορών και των εξαγωγών του προϊόντος μας, για να μην χαθεί το μερίδιο που κατέχουν στις διεθνείς αγορές. Δεν χωράει καμιά ολιγωρία αυτή τη στιγμή. Οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές".


NEWSLETTER