Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 09:04

Μεσσηνία: Διαμαρτυρία στο Διοικητήριο για την τιμή της πατάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Διαμαρτυρία στο Διοικητήριο για την τιμή της πατάτας (βίντεο)

Ζήτημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης και της ευρύτερης περιοχής και κινδυνεύουν με χρεοκοπία, όπως τόνισαν οι ίδιοι, κατά τη χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας τους στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο.

Ζήτησαν να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση και προειδοποίησαν ότι αν δε γίνει τίποτα θα αδειάσουν 100 τόνους πατάτες στην είσοδο του Διοικητηρίου.

Στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη παρέστησαν και οι επικεφαλής της διοίκησης του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης.

Ο παραγωγός Κώστας Ν. Δουρούμης παρατήρησε ότι “είναι σκάνδαλο να μας παίρνουν την πατάτα 25 λεπτά και να την πουλάνε 1,25 ευρώ” και ενημέρωσε πως “ρίξαμε χθες 15 τόνους πατάτα στον κύκλο της Μεσσήνης και σήμερα δεν υπήρχε. Τη μάζεψε ο κόσμος να τη φάει”.

Πληροφόρησε ότι “ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστασόπουλος μας έδωσε το λόγο του πως ό,τι περνάει από τη θέση που έχει, θα το κάνει”, εξέφρασε την πίστη του ότι θα το κάνει, όπως έλυσε άλλο πρόβλημα στο παρελθόν και προειδοποίησε πως “αν δεν το ξαναλύσει, θα δείτε εδώ (στην είσοδο του Διοικητηρίου) χυμένες 100 τόνους πατάτες.

Ο κ. Δουρούμης σημείωσε με θυμό “χρεοκοπήσαμε, δεν θα μπορέσουμε να ξανακαλλιεργήσουμε και θα τρώμε αιγυπτιακές πατάτες ακατάλληλες”, υποστηρίζοντας ότι “έχουν φάρμακα που μας τα έχουν κόψει, απαγορεύσει εδώ και 20 χρόνια. Το Μπενάκειο τι κάνει;”.

Επέμεινε πως “αν δεν ληφθούν μέτρα, εδώ θα πέσουν 100 τόνοι πατάτες” και τόνισε με ανησυχία: “Εχω 800 τόνους, αν πιάσουν οι ζέστες θα σαπίσουν και το κοστολόγιο είναι 170.000 ευρώ. Ποιον να πρωτοπληρώσω; Θα δουλέψουν οι πλειστηριασμοί, θα μας τινάξουν στον αέρα. Υπάρχει θέμα επιβίωσης”. 

Ο παραγωγός Αργύρης Δουρούμης ανέφερε ότι “το καρτέλ φταίει” και είπε πως “χονδρέμπορος από την Αθήνα πήρε τηλέφωνο συνάδελφο και του είπε, 2 μήνες μπροστά, “θα πηγαίνεις στον έμπορο, θα σου λέει 20 λεπτά και συ θα του λες 18, γιατί θα μείνουν απούλητες’”. 

Ο παραγωγός Νίκος Δουρούμης μίλησε για τεράστιο πρόβλημα, για λόγους επιβίωσης. Είπε ότι οι νέοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν κάτι κι έκανε λόγο για κάποιους που καταστρέφουν γενιές. Παρατήρησε πως “θέλουν να διώξουν τους νέους από τον τόπο και τα λεφτά να παίρνουν πέντε άνθρωποι. Πώς θα κάνουμε ομάδες να ανταγωνιστούμε; Δεν αφήνουν να φτιάξουμε ένα συνεταιρισμό. Πώς θα επιβιώσουμε με 25 λεπτά;”. Είπε ότι “καλύπτουμε θέσεις εργασίας, 20 άτομα έχει ο καθένας και δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε νόμιμα” και σημείωσε πως “το χτύπημα είναι σε όλα τα προϊόντα, συνολικά στον πρωτογενή τομέα”.

Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης και της ΟΑΣΠΠ Χρήστος Θεοδωρακόπουλος χαρακτήρισε αίσχος τις ανοιχτές τιμές και ζήτησε κατώτερη εγγυημένη τιμή που θα εξασφαλίζει ένα κέρδος στον παραγωγό για να καλλιεργήσει την επόμενη χρονιά. Ανέφερε ότι σε άλλους κλάδους η κυβέρνηση δίνει κατώτερη εγγυημένη τιμή, ζήτησε ένα κέρδος στον παραγωγό για να μπορεί να καλλιεργήσει και φθηνό προϊόν για τον κόσμο, ενώ έκανε λόγο για κάποιους που αισχροκερδούν με πατάτα αμφιβόλου ποιότητας.

Ο γ.γ. του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης Σπύρος Νικολόπουλος συμφώνησε ότι είναι πρόβλημα επιβίωσης για τους πατατοπαραγωγούς και μίλησε για “αισχροκέρδεια 25 λεπτά στο χωράφι και 1,25 ευρώ στο ράφι, ακατάλληλη πατάτα”. Ζήτησε μέτρα από την κυβέρνηση να καλυφθεί το οποιοδήποτε χαμένο εισόδημα των παραγωγών και να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των πατατοπαραγωγών. Με αφορμή και τη χαμηλή τιμή στο λάδι και τη μεγάλη απόκλιση των τιμών στον παραγωγό και στο σούπερ μάρκετ, παρατήρησε ότι “βουλιάζει ο πρωτογενής τομέας και κανείς δεν παίρνει μέτρα”. Ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα υπέρ των μικρών παραγωγών και κάλεσε βουλευτές, περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη να πάρουν θέση.

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι “είναι αδιανόητο και πολύ άδικο η τιμή για τους παραγωγούς να είναι 20 λεπτά και 1,20 ευρώ στο ράφι”. Ενημέρωσε πως “δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη διαμόρφωση των τιμών, αλλά θα κάνουμε ελέγχους για το αν οι πατάτες είναι ελληνικές, αιγυπτιακές και Κύπρου”. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι “δεν είναι εύκολο να ανατρέψεις αυτή την κατάσταση μόνο με τους ελέγχους” και παρατήρησε πως ο περιφερειάρχης κατέθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όλα τα υπομνήματα και πίεσε για το ζήτημα των πατατοπαραγωγών.

Ο κ. Αναστασόπουλος έκανε έκκληση στα πολυκαταστήματα να προτιμούν την άριστη ποιότητα της μεσσηνιακής πατάτας και επεσήμανε ότι “οι Μεσσήνιοι επιβάλλεται να επιλέγουν τη μεσσηνιακή πατάτα”.


NEWSLETTER