Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 20:31

Παραστάσεις διαμαρτυρίας από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

Γράφτηκε από την


Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 28 Απριλίου, σε Περιφερειακές Ενότητες, δήμους, τράπεζες, ΕΛΓΑ κλπ., μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Και καλεί τα Δ.Σ. των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων τις Περιφέρειας και όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε αγωνιστική ετοιμότητα και στις παραστάσεις διαμαρτυρίας.
“Να μην μείνουνε σιωπηλοί απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν απ’ όλες τις κυβερνήσεις και εφαρμόζονται και από τη σημερινή της ΝΔ με στόχευση τον αφανισμό μας” αναφέρει η Ομοσπονδία και παρατηρεί: “Η κυβέρνηση με ευαγγέλιο την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, από τη μία δίνει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ στους μονοπωλιακούς ομίλους, με τη δικαιολογία ότι έχουν προβλήματα με τη διάθεση της παραγωγής και από την άλλη αρνείται τη στήριξη των μικρομεσαίων, αυτοαπασχολούμενων γεωργών και κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των μέτρων διαχείρισής της που έχουν επιβληθεί. Ταυτόχρονα είναι στην ημερήσια διάταξη τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεσαζόντων, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοεξαγωγέων και των μεγαλοβιομήχανων, που εκτός από τη συμπίεση των τιμών και τους εκβιασμούς σε βάρος των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων περιλαμβάνουν και την εκτόξευση των τιμών στη λαϊκή κατανάλωση”.
Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, απαιτεί:
“1) Να εξασφαλιστεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Το ίδιο να ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές, που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο. Εξασφάλιση κατώτερων εγγυημένων τιμών. Αποζημιώσεις για όσους αναστέλλουν την εργασία τους λόγω νόσου. Στήριξη της αγρότισσας που παραμένει στο σπίτι για φροντίδα των παιδιών ή ηλικιωμένων.
2) Με κρατική ευθύνη διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής ευπαθών γεωργικών προϊόντων, αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων, σε προσιτές τιμές και με ταυτόχρονη εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Απαγόρευση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, αμνοεριφίων και αυγών μέχρι να διασφαλιστούν τα παραπάνω. Απορρόφηση του γάλακτος σε ικανοποιητική τιμή και δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών στις αποκλεισμένες περιοχές.
3) Απαλλαγή από εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διαρκεί η πανδημία, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αμεση απόδοση 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους.
4) Αμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ιδιώτες, διακοπές ρεύματος και νερού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναστολή δημοτικών τελών, απαλλαγή από τοκοχρεολύσια στις τράπεζες για το ίδιο διάστημα”.