Κυριακή, 17 Μαϊος 2020 15:30

Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροχώματος - Ακοβίτικων - Δυτικής Παραλίας: Διαμαρτυρία για ανεξέλεγκτες εισαγωγές πατάτας και κερδοσκοπία

Γράφτηκε από την
Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροχώματος - Ακοβίτικων - Δυτικής Παραλίας: Διαμαρτυρία για ανεξέλεγκτες εισαγωγές πατάτας και κερδοσκοπία

Για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές πατάτας και την κερδοσκοπία σε βάρος των παραγωγών της περιοχής, διαμαρτύρεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροχώματος - Ακοβίτικων - Δυτικής Παραλίας “Ο Ποσειδών”.

Με απόφασή του το Δ.Σ. του συλλόγου ζητεί να δοθεί έκτακτη ενίσχυση από το κράτος και να ληφθούν μέτρα στήριξης των αγροτών της περιοχής.
Αναλυτικά, στην απόφασή του το Δ.Σ. του συλλόγου σημειώνει: “Η περιοχή μας στηρίζεται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια της πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας, ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας, γνωστού σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δυστυχώς λόγω αδιαφορίας των κυβερνώντων διαχρονικά, το τόσο σημαντικό για την περιοχή μας προϊόν έχει βρεθεί εκτεθειμένο σε αθέμιτο ανταγωνισμό και κερδοσκοπία, χωρίς καμία κρατική μέριμνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική αγορά έχει κατακλυσθεί αυτή την εποχή με αιγυπτιακές πατάτες, ραντισμένες, σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, με απαγορευμένα στην Ευρώπη φυτοφάρμακα, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις πωλούνται και σαν ελληνικές. Η δε κερδοσκοπία στο συγκεκριμένο προϊόν έχει φτάσει στο σημείο ο τελικός καταναλωτής να πληρώνει την πατάτα στο σούπερ μάρκετ πενταπλάσια τιμή από την αμοιβή του παραγωγού.
Ως σύλλογος της περιοχής και επειδή ένας βασικός μας σκοπός είναι «η ανάπτυξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού και βιοτικού επιπέδου των περιοχών Μπουρνιά, Ακοβιτίκων και Ασπροχώματος του Δήμου Καλαμάτας» (άρθρο 3 παρ. α) καθώς και «η ενημέρωση και διαφώτιση της κοινής γνώμης για θέματα που έχουν σχέση με τα ζητήματα και προβλήματα της περιοχής (άρθρο 4 παρ. γ), διαμαρτυρόμαστε για το θέμα, συμπαραστεκόμαστε στους παραγωγούς της περιοχής μας και ζητάμε από το κράτος:
1) Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, που δεν τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή και να προστατευθούν οι ντόπιοι καλλιεργητές.
2) Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές, χωρίς κερδοσκοπία, στη λαϊκή κατανάλωση.
3) Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση από το κράτος και μέτρα στήριξης των αγροτών της περιοχής, μέσα στα γενικότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που λαμβάνονται αυτή την περίοδο”.


NEWSLETTER