Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020 09:08

Μέτρια χρονιά για την συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Μέτρια χρονιά για την συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας


Μέτρια φαίνεται να είναι η φετινή χρονιά για τη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας, όμως καλύτερη από την περσινή, αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο.


Αυτή την εικόνα μάς παρουσίασε ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης για να έχει μέλλον η συκοκαλλιέργεια.
“Περιβόλια που είχαν πρόβλημα με τις υγρασίες βελτιώθηκαν και τα πράγματα θα είναι καλύτερα από πέρσι” μας είπε ο κ. Παπαγεωργίου, αλλά παρατήρησε πως “είναι μικρή βλάστηση, πολλά σύκα μαζί, και κάποια θα βγουν με βλάβες”.
Επεσήμανε ότι “τώρα τα σύκα δεν θέλουν ούτε ψιχάλες ούτε καύσωνα. Η υγρασία δεν είναι καλή. Κανονική είναι η χρονιά, ούτε πρώιμη ούτε όψιμη. Τα καλά περιβόλια τα έχουν μαζέψει ή μαζεύονται”.
Ο πρόεδρος της Συκικής μάς ενημέρωσε ότι τα απεντομωτήρια θα ανοίξουν μετά τις 20-25 Αυγούστου, ενώ στη Λακωνία θα ανοίξει κατάστημα γύρω στις 20 για να παραλάβει τα σύκα που θα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τότε.
Οσον αφορά το παρόν και το μέλλον της συκοκαλλιέργειας, σημείωσε ότι πολλά κτήματα έχουν γεράσει, γι’ αυτό και απαιτείται πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Εξήγησε πως το πρόγραμμα πρέπει να υλοποιηθεί σε πρώιμες και παραγωγικές περιοχές και όχι όπως έγινε το 1997-98, που φυτεύτηκαν συκιές στα βουνά και εγκαταλείφθηκαν. Μάλιστα, δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς έχουν ενημερωθεί ο υπουργός και ο υφυπουργός και δείχνουν ζεστοί. “Αν δεν γίνει τώρα, δεν θα γίνει ποτέ” παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά τις τιμές, ο πρόεδρος ανέφερε ότι δεν έχουν προσδιοριστεί και πιθανότατα δεν θα καθοριστούν στο σημερινό Δ.Σ. της οργάνωσης, ενημερώνοντας πως “παρακολουθούμε τη διεθνή αγορά και το πώς πάει η παραγωγή, και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε”.
Γ.Σ.


NEWSLETTER