Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 09:25

Προβλέψεις για παγκόσμια μείωση της παραγωγής: Ελπίδες για αύξηση τιμών στο ελαιόλαδο

Γράφτηκε από την
Προβλέψεις για παγκόσμια μείωση της παραγωγής: Ελπίδες για αύξηση τιμών στο ελαιόλαδο

 

 

Οι προβλέψεις για μειωμένη παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αλλά και για αύξηση της διεθνούς κατανάλωσης δίνουν ελπίδα για αύξηση των τιμών.

Αυτό επισημαίνει η ισπανική Ενωση Μικρών Αγροτών και Κτηνοτρόφων (UPA), κατά τη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεών της για τη νέα ελαιοκομική περίοδο (2020/2021), η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την agrotypos.gr: "Η UPA εξήγησε ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι κάτω από 3 εκατ. τόνους, δηλαδή θα έχουμε για τρίτη χρονιά μείωση της παραγωγής. Αν και στην Ισπανία η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με την περσινή, οι ισπανικές προβλέψεις δείχνουν ότι αναμένεται μείωση της παραγωγής σε Ιταλία και Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Ωστόσο και η ισπανική παραγωγή φαίνεται να έχει προβλήματα. Οπως δηλώνει ο Cristóbal Cano, υπεύθυνος ελαιολάδου της UPA, «μπορεί οι ανοιξιάτικες βροχές να είχαν θετικά αποτελέσματα αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι πολύ αρνητικές και αλλάζουν τις εκτιμήσεις της ισπανικής παραγωγής μέρα με την μέρα. Για αυτό τον λόγο καλό είναι να περιμένουμε το τέλος του καλοκαιριού για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας».

Πάντως η ισπανική οργάνωση προβλέπει ότι αν υπάρξουν στη συνέχεια καλές καιρικές συνθήκες η νέα παραγωγή της χώρας θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 1,5 εκατ. τόνους. Αντιθέτως αν συνεχιστούν οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες τον Σεπτέμβριο τότε θα μειωνόταν κάτω από τους 1,4 εκατ. τόνους.

Οσον αφορά τις εξαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία στην ΕΕ, η UPA ανέλυσε τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) από τα οποία προκύπτουν ότι αναμένεται να μειωθούν, κάτι που θα βοηθήσει το ισπανικό ελαιόλαδο να βρει αγοραστές.

Για την εμπορική περίοδο 2019/2020, η οποία έχει ακόμα δύο μήνες για να ολοκληρωθεί, η UPA υποστηρίζει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις ισπανικού ελαιολάδου (Ιούνιο 120.000 τόνοι, Ιούλιο 137.000 τόνοι) και εκτιμά ότι τα αποθέματα στο τέλος της περιόδου θα είναι κάτω από 400.000 τόνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου), οι μέσες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανία, στα μέσα Ιουλίου 2020, ήταν στα 1,87 ευρώ/κιλό, εμφανίζοντας μείωση σε ποσοστό 19% σε σύγκριση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

«Τα κύρια χαρακτηριστικά της ελαιοκομικής περιόδου 2019/2020 θα είναι οι χαμηλές τιμές παραγωγού και η πολιτική των μεγάλων ισπανικών εταιρειών τυποποίησης να εισαγάγουν ελαιόλαδα από τρίτες χώρες», τονίζει ο Cristóbal Cano".


NEWSLETTER