Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 09:08

Σε ανοδική τάση η τιμή του ελαιολάδου

Γράφτηκε από την
Σε ανοδική τάση η τιμή του ελαιολάδου

 

Με αγοραπωλησίες λίγο κάτω από τα 2,80 ευρώ το κιλό, η αγορά του ελαιόλαδου δείχνει να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για ανοδική τάση των τιμών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα agronews.gr:

"Η κινητικότητα σε βασικά παραγωγικά κέντρα της χώρας είναι υψηλότερη από το συνηθισμένο της εποχής, πράγμα που μπορεί να συνδεθεί με τα περιορισμένα αποθέματα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που καταγράφονται σε Ισπανία και Ιταλία. Αν και είναι ακόμα νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, αρκετοί είναι αυτοί που απορρίπτουν το ενδεχόμενο να κινηθεί η αγορά στα χαμηλά όρια της τρέχουσας εμπορικής περιόδου. Με άλλα λόγια, «δεν θα δούμε 3γραµµο προϊόν στα 2,10 και στα 2,20 ευρώ το κιλό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην Agrenda ο Νίκος Ρενιέρης, στέλεχος εξαγωγικής εταιρείας ελαιολάδου με έδρα τα Χανιά. Πράγματι, φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική, µε το εμπόριο ήδη να δείχνει περισσότερο διαλλακτικό για μια ανάκαμψη των τιμών.

Αλλωστε η παραγωγή σε Ελλάδα και Ιταλία αναμένεται μειωμένη, ενώ και η Ισπανία φαίνεται ότι θα απέχει από τα υψηλά που σημείωσε πριν από δύο χρόνια, στους 1,8 εκατ. τόνους σχεδόν.

Παράλληλα, έπειτα από δύο σχεδόν χρονιές καθοδικής κίνησης της αγοράς, οι παραγωγοί δείχνουν απογοητευμένοι ενώ σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, κάτι που μεσοπρόθεσµα θα έχει πιο κοστοβόρες συνέπειες τόσο για την αγορά όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι ήδη στην Ισπανία έχουν ανακοινωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν αρχής γενομένης µε την έναρξη της επερχόμενης σεζόν. Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι οι μεγαλύτεροι ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί της χώρας θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για την εύρυθμη ροή του προϊόντος που διαχειρίζονται προς την αγορά.

Στην εγχώρια πραγματικότητα, βασική προϋπόθεση από πλευράς παραγωγών ωστόσο, είναι η διασφάλιση κατά το δυνατόν της ποιότητας του προϊόντος, µε έγκαιρες παρεμβάσεις σ τον ελαιώνα το προσεχές διάστημα. Εως τώρα οι ξηρές συνθήκες δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια στο δάκο, ωστόσο οι παγίδες δείχνουν ότι καραδοκεί. Αν δεν σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά δεν διαθέτει χαρακτηριστικά πρωιμότητας ούτε οψιμότητας.

Στην Ιταλία τέλος, η αγορά επιδιώκει να σπάσει τις αντιστάσεις των 4 ευρώ, µε τις πρώτες πράξεις του μήνα στη Φότζια να κλείνουν στα 3,90 ευρώ το κιλό για τα έξτρα παρθένα και στα 4,50 ευρώ το κιλό για τα βιολογικά".


NEWSLETTER