Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021 09:05

Βαθύ παρασκήνιο με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθύ παρασκήνιο με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

 

Η δικηγόρος που έστειλε την εξώδικη διαμαρτυρία της ΠΕΜΕΤΕ στην «Ε» είναι αποσπασμένη στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου – και ταυτόχρονα θα εκπροσωπήσει τα Επιμελητήρια Λακωνίας και Φθιώτιδας στην παρέμβασή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπέρ της απόφασης Αποστόλου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Η σχέση της δικηγόρου με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αφήνει ερωτηματικά για την ουδετερότητα της κυβέρνησης. Τα ερωτηματικά αυτά πολλαπλασιάζονται καθώς η ίδια νομικός ήταν συνεργάτιδα και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, με ενέργειες του οποίου η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) αναγνωρίστηκε ως εθνικός φορέας, παρά τον αποκλεισμό αλλά και τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις των μεσσηνιακών παραγωγικών τάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με τη “Διαύγεια”, η εν λόγω δικηγόρος το 2010 ήταν συνεργάτιδα του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη, και το 2014 συνεργάτιδα του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχου Κορασίδη. Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια δικηγόρος ήταν συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και παράλληλα πρόσφερε νομικές υπηρεσίες στον ΕΛΓΑ αλλά και στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, που είναι ο φορέας πιστοποίησης των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

 

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Όπως αποδεικνύεται, η σχέση της δικηγόρου της ΠΕΜΕΤΕ με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει βαθιές ρίζες στο χρόνο, αφού ξεκινά τουλάχιστον από το 2010 (από τότε υπάρχουν στοιχεία στη “Διαύγεια”). Αδιαμφισβήτητη είναι επίσης η νομική σχέση της δικηγόρου με τα Επιμελητήρια Λακωνίας και Φθιώτιδας που έχουν παρέμβει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) υπέρ της απόφασης Αποστόλου, με την οποία η ποικιλία "ελιά Καλαμών" χαρακτηρίζεται συνώνυμη της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, με συνέπεια να επιτρέπεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πώληση  αιγυπτιακών και τουρκικών ελιών με την ετικέτα "Kalamata".

Υπενθυμίζουμε ότι την κατάργηση της απόφασης Αποστόλου ζητούν με προσφυγή τους στο ΣτΕ μεσσηνιακοί φορείς, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποτίθεται ότι τηρεί ουδέτερη στάση ενόψει της δικαστικής απόφασης.

Πόσο ουδέτερη όμως μπορεί να είναι η στάση του υπουργείου, όταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συνεργάτιδα τη δικηγόρο της ΠΕΜΕΤΕ που στέλνει εξώδικα για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας;

 

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕΠΕΛ

Σημαντικά ερωτήματα εγείρει και το γεγονός ότι η δικηγόρος της ΠΕΜΕΤΕ ήταν και συνεργάτιδα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη όταν αναγνωρίστηκε ως εθνικός φορέας η ΔΟΕΠΕΛ – πράξη για την οποία οι Μεσσήνιοι παραγωγοί έχουν εκφράσει βάσιμες ενστάσεις. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2020 έστειλαν επιστολή στον κ. Βορίδη ο συνεταιρισμός Ενωση Μεσσηνίας, ο Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός "Νηλέας", ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, η ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε, ο Ιωάννης Π. Σταθόπουλος, η Αφοί Δραγώνα Α.Ε. και η Kapsampelis Quality Greek Products. Στη συγκεκριμένη επιστολή εξηγούσαν τους λόγους της αντίθεσής τους και μεταξύ άλλων τόνιζαν:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για ένα δελτίο Tύπου σωματείου με επωνυμία Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, το οποίο κατέθεσε αίτηση αναγνώρισής του σε εθνικό φορέα. Προκαλώντας μας εξόχως σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμούς. Πώς επιθυμεί το εν λόγω σωματείο να επιτελέσει εθνικό ρόλο τη στιγμή που: Δεν εκπροσωπείται σε αυτό ούτε ένας συνεταιρισμός / ομάδα παραγωγών, αλλά και τυποποιητές από τη Μεσσηνία, οι οποίοι αγνοούν την ύπαρξη, τον ρόλο και τους εμπλεκόμενους αυτού του σωματείου; Επέλεξε να απουσιάζει από την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ. Αδιαφορεί από συστάσεώς του για τα ζητήματα που άπτονται των Μεσσήνιων καλλιεργητών, αφού ουδέποτε έχει προχωρήσει σε διαβούλευση με τοπικούς φορείς (συνεταιρισμούς - τυποποιητές).

Και όλα τα ανωτέρω εις βάρος της Μεσσηνίας που αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο παραγωγής βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς με την διεθνώς κατοχυρωμένη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και στα αγγλικά Elia Kalamatas PDO. Δηλαδή, απομονώνεται μια ζώνη πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης που είναι παγκοσμίως γνωστή και αποτελεί διαχρονικά το κατεξοχήν φημισμένο και κατοχυρωμένο εθνικό προϊόν της Ελλάδας. Αποκλείονται de facto και ενδεχομένως και de jure εφόσον αναγνωριστεί ως εθνικός φορέας χιλιάδες παραγωγοί ενός προϊόντος και μάλιστα ΠΟΠ, με τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες και προοπτικές, που αν δεν υπήρχε θα ήμαστε σήμερα στην κατάσταση της Αιγύπτου, της Τουρκίας και άλλων χωρών που διακινούν παρεμφερή προϊόντα τύπου Καλαμάτας, αλλά με πολύ χαμηλότερες τιμές και ποιότητα». 

Ο κ. Βορίδης αγνόησε επιδεικτικά τους Μεσσήνιους παραγωγούς και αναγνώρισε τη ΔΟΕΠΕΛ ως εθνικό φορέα. Αβίαστα τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα:

Τι ρόλο είχε στην ίδρυση της ΔΟΕΠΕΛ η συνεργάτιδα του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, η οποία στέλνει σήμερα τα εξώδικα της ΠΕΜΕΤΕ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας;

 

ΠΩΣ ΞΕΤΥΛΙΞΑΜΕ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ 

Οταν λάβαμε την εξώδικη διαμαρτυρία της ΠΕΜΕΤΕ  θυμηθήκαμε ότι η δικηγόρος που μας το έστειλε εκπροσωπούσε το Επιμελητήριο Λακωνίας σε τηλεδιάσκεψη για το ΠΟΠ Καλαμάτα. Κάνοντας αναζήτηση στη "Διαύγεια" με βάση τον Αριθμό Μητρώου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΑΜΔΣΑ), βρήκαμε υπουργική απόφαση με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2019, στην οποία αναφέρονται το ονοματεπώνυμο της δικηγόρου, ο ΑΜΔΣΑ και ο αριθμός ταυτότητάς της. Κάνοντας νέα αναζήτηση με βάση τον αριθμό της ταυτότητάς της, αρχικά βρήκαμε στη "Διαύγεια" τις διοικητικές πράξεις ανάθεσης καθηκόντων στο γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, και στη συνέχεια την απόσπασή της στο γραφείο του νυν υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου. Συνεχίζοντας την έρευνα βρήκαμε και τις υπόλοιπες συνεργασίες της με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους φορείς του.

Ερευνήσαμε την υπόθεση θέλοντας να αναδείξουμε  την πολιτική υποκρισία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που ενώ δηλώνει ουδέτερο, ουσιαστικά στηρίζει την απόφαση Αποστόλου, με την οποία καταστρατηγείται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προϊόντα ΠΟΠ.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι ζητούμε πολιτικές εξηγήσεις από τις ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και όχι από τη δικηγόρο, η οποία έχει κάθε δικαίωμα να εκπροσωπεί νομικά τους πελάτες της. Ζητούμε πολιτικές απαντήσεις για τις επιλογές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και όχι μια «Ιφιγένεια» για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

 

ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ 

Χθες, και ενώ η έρευνα του Θαν. Λαγού είχε ολοκληρωθεί, αλλά δεν είχε ακόμη δημοσιευτεί, η δικηγόρος απέστειλε δήλωση με την οποία ενημερώνει ότι ανακαλεί την υπογραφή της από το εξώδικο της ΠΕΜΕΤΕ, εξηγώντας τους λόγους για την κίνηση αυτή, ενώ παράλληλα αναφέρει τη σχέση που έχει τόσο με την ΠΕΜΕΤΕ όσο και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ της “Ε”.

Αναλυτικά η δήλωση:

“Αξιότιμοι κύριοι,

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, ο δικηγόρος όταν εκπροσωπεί τον πελάτη του-εντολέα του, εκφράζει τις απόψεις που ο πελάτης του διατυπώνει και κάθε δικόγραφο ή εξώδικο απηχεί τις απόψεις του εντολέα και όχι του Δικηγόρου.

Δεδομένου, ότι με την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς, συνεργάζομαι από το έτος 2014, στα πλαίσια νόμιμης εντολής, ανάμεσα σε άλλα και για το θέμα Ελιά Καλαμάτα, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες, υπέγραψα το εξώδικο που σας κοινοποιήθηκε, το οποίο απηχεί τις απόψεις της ΠΕΜΕΤΕ και όχι τις δικές μου κατά πάγια μάλιστα νομολογία του Αρείου Πάγου.

Από το έτος 2010, στη συνέχεια το έτος 2014 κι εν συνεχεία το έτος 2019 και 2021 έχω διατελέσει ειδικός συνεργάτης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντίστοιχα.

Ωστόσο, προκειμένου να μην τεθούν ζητήματα τα οποία εκφεύγουν της νόμιμης εντολής του πελάτη προς τον δικηγόρο, καθώς δεν υφίσταται ζήτημα ασυμβιβάστου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων, σας δηλώνω ότι ανακαλώ την υπογραφή μου από το εξώδικο της ΠΕΜΕΤΕ που σας κοινοποιήθηκε”.


NEWSLETTER