Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 09:57

Κρίτων Αρσένης για επιπτώσεις Nutri-Score στο ελαιόλαδο

Κρίτων Αρσένης για επιπτώσεις Nutri-Score στο ελαιόλαδο

“Το ελαιόλαδο μετατρέπεται σε ανθυγιεινό προϊόν μέσα από τις στρεβλώσεις του Nutri-Score”, παρατηρεί ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης, σε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις και από μερίδα επιστημών που πιστεύουν ότι το σύστημα διαβάθμισης Nutri-Score αντίκειται στη μεσογειακή διατροφή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ελαιόλαδο βρίσκεται σε χαμηλότερη κατηγορία από την Coca-cola light”.
Σημειώνει πως οι “Ελληνες παραγωγοί έχουν βάσιμες ανησυχίες για τον αντίκτυπο του Nutri-Score στις εξαγωγές των προϊόντων τους. Το ελαιόλαδο είναι χρυσάφι για την υγεία και δεν μπορεί να έχει στη συσκευασία μια ετικέτα που να λέει ότι είναι κακό λόγω "λιπαρών" και να εξομοιώνεται με την κέτσαπ και τα προϊόντα τύπου κόλα. Με την από 24/3/21 επιστολή του το Επιμελητήριο Λακωνίας αναδεικνύει τα παραπάνω και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αντίστοιχη επιστολή έχει σταλεί από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης που διαμαρτύρεται για επικείμενη υποβάθμιση πολλών προϊόντων της κρητικής διατροφής”.
Ο Κρ. Αρσένης ρωτά τον υπουργό: “Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί έτσι ώστε να μην σημανθούν με αυτόν τον εντελώς λάθος τρόπο τα παραδοσιακά μας προϊόντα και να αποτρέψει τη στρέβλωση της εικόνας τους ως προς τη διατροφική τους αξία; Πώς θα προστατεύσει από το Nutri-Score το ελληνικό ελαιόλαδο το οποίο αντιστοιχεί στο 9% της συνολικής αξίας της αγροτικής παραγωγής, με εξαγωγές αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ και με το 80% της παραγωγής να είναι εξαιρετικά παρθένο; Σκοπεύει να προτείνει την εξαίρεσή του από τη σήμανση Nutri-Score;”.