Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 21:40

Στο ΣτΕ οι ελπίδες για ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας καθώς ο Λιβανός στηρίζει την απόφαση Αποστόλου

Γράφτηκε από τον

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η σημερινή σύσκεψη για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όχι μόνο θα στηρίξει νομικά την απόφαση Αποστόλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά προωθεί βιαστικά και τη δημιουργία πανελλήνιας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) “Ελιά Καλαμάτας”.

Οι Μεσσήνιοι από την πλευρά τους τόνισαν ότι πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και ζήτησαν αφενός να καταργηθεί η απόφαση Αποστόλου και αφετέρου να επεκταθεί η ζώνη της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας σε Λακωνία, Κυνουρία και Ολυμπία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσκεψη παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα πριν ξεκινήσει, επειδή ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός είχε προσκαλέσει και Μεσσήνιους επιχειρηματίες μέλη της ΠΕΜΕΤΕ που στο παρελθόν είχε ζητήσει την κατάργηση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης “Ελιά Καλαμάτας”. Οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς αντέδρασαν ζητώντας να αποχωρήσουν από τη σύσκεψη οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΤΕ. Μάλιστα, ο κ. Μαντάς είχε έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Λιβανό, όταν ο τελευταίος είπε "είμαι υπουργός και καλώ όποιον θέλω". Ο κ. Μαντάς είπε ότι οι βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν με ποιους θα συνομιλήσουν, και τελικώς έμεινε στη σύσκεψη μόνο ένας εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΤΕ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αν και όλοι συμφώνησαν πως υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεση της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα απόψεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και των εκπροσώπων της Μεσσηνίας. Ο Αιτωλοακαρνάνας υπουργός Σπήλιος Λιβανός τόνισε πως ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου είναι υποχρεωμένος να υπερασπιστεί την απόφαση Απoστόλου με την οποία χαρακτηρίστηκε συνώνυμη η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με την ποικιλία Καλαμών επιτρέποντας την πώληση ελιάς από όλη την Ελλάδα με τη λατινική ετικέτα “Kalamata”.

H ηγεσία του υπουργείου άφησε να εννοηθεί ότι προωθείται σχέδιο για τη δημιουργία πανελλήνιας ΠΓΕ “Ελιά Καλαμάτας”, χωρίς μάλιστα να ζητηθεί καν η άδεια χρήσης του ονόματος από το Δήμο Καλαμάτας.

Ο υπουργός, στέλνοντας μήνυμα στους "γαλάζιους" βουλευτές, είπε μάλιστα κάποια στιγμή ότι η στρατηγική για την ελιά Καλαμών έχει χαραχτεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Ουσιαστικά ο κ. Λιβανός προειδοποίησε τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι κινούνται εκτός "κομματικής γραμμής" και ότι η στάση τους ενδεχομένως να έχει συνέπειες.

Τις θέσεις της Μεσσηνίας εξέφρασαν οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης και Αλέξης Χαρίτσης, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος.

Οι κ. Λαμπρόπουλος και Μαντάς ουσιαστικά συγκρούστηκαν με τις θέσεις του υπουργείου, ενώ ο κ. Χρυσομάλλης τήρησε πιο μετριοπαθή στάση, ζητώντας να υπάρξει συνεννόηση με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι έχει αφήσει την κομματική και τοπική ταυτότητα έξω από το υπουργείο και ότι θα πρέπει να εξεταστούν προτάσεις που θα προστατέψουν ταυτόχρονα την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών ελιάς Καλαμών.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητεί την επέκταση της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” σε Λακωνία, Κυνουρία και Ολυμπία.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θ. Βασιλόπουλος κατάθεσε υπόμνημα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τόνισε πως ο δήμος θα κατοχυρώσει νομικά την εμπορική χρήση του "Kalamata".

O κ. Ξυγκώρος υπερασπίστηκε σθεναρά την ΠΟΠ, με το ακλόνητο επιχείρημα πως ο ίδιος δεν μπορεί να παράγει κρασί... “Σαντορίνη” επειδή η Μεσσηνία έχει περισσότερα αμπέλια από το νησί της Σαντορίνης.