Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 09:04

Στασιμότητα στις τιμές ελαιολάδου

Γράφτηκε από την
Στασιμότητα στις τιμές ελαιολάδου

 

Λίγες είναι οι εμπορικές πράξεις που καταγράφονται στην αγορά έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως άλλωστε συμβαίνει παραδοσιακά αυτή την περίοδο. 

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του agrotypos.gr, σύμφωνα με το οποίο: "Οι τιμές παραγωγού έχουν σταθεροποιηθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από εκείνα της εκκίνησης και πάντοτε στα ανώτερα επίπεδα της χρονιάς που διανύουμε, ενώ η ελαχιστοποίηση των αποθεμάτων, οι αναμενόμενες μειωμένες αποδόσεις, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, προδιαθέτουν για νέα αύξηση, καθώς επίσης και η άνοδος του τουριστικού ρεύματος (τηρουμένων των αναλογιών με τον κορονοϊό). Σημειωτέον ότι αισιοδοξία προκαλεί και η είδηση περί αυξημένων κρατήσεων στον τουρισμό (σε επίπεδο 60% του 2019 σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης). Πιο υψηλές είναι οι τιμές παραγωγού στη Λακωνία (έως 3,65 ευρώ το κιλό) και γενικότερα στην Πελοπόννησο, ενώ ακολουθεί πλέον και η Κρήτη με τιμές έως 3,45 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος, ελαιοπαραγωγός από το Γεράκι Λακωνίας σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως οι τιμές παραγωγού στην περιοχή κινούνται αυτή την περίοδο στα επίπεδα των 3,25 με 3,30 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται πολύ μεγάλη πτώση της παραγωγής τη νέα σεζόν.

Ο κ. Τάκης Ντανάκας, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων Πακίων δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει στασιμότητα κι εδώ και δύο μήνες επικρατεί επί της ουσίας... εμπορική απραξία. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες πράξεις που έγιναν με ελαιόλαδο το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Λακωνίας, δεν είναι ικανές από μόνες τους να διαμορφώσουν την αγορά, που κατά κάποιες εκτιμήσεις δυσκολεύεται από δύο κυρίως παράγοντες: Πρώτον, από την... αδυναμία - απροθυμία των Ισπανών καταναλωτών να αποδεχθούν πρόσφατες αυξήσεις τιμών στο ελαιόλαδο, που πέρασαν εύκολα στο... ράφι. Δεύτερον, από το γεγονός ότι η Ιταλία έχει αρκετά αποθέματα ελαιολάδου, τα οποία φημολογείται πως τον τελευταίο καιρό δυσκολεύεται να διοχετεύσει στην αγορά.

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, ελαιοπαραγωγός από τις Λουσακιές Χανίων που βγάζει βιολογικό προϊόν, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως οι τιμές κυμαίνονται στην Κρήτη μεταξύ 3,30 και 3,45 ευρώ το κιλό, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, το βιολογικό ελαιόλαδο δεν ακολούθησε... κατά πόδας το συμβατικό στην άνοδο της τελευταίας περιόδου".


NEWSLETTER