Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 21:49

Χαμηλότερη παραγωγή ελαιολάδου αναμένουν φέτος στην Ισπανία

Γράφτηκε από την

 

 

"Το Συμβούλιο του ελαιοκομικού τομέα των Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών της Ισπανίας, αφού ανέλυσε την κατάσταση των ελαιώνων στις διάφορες παραγωγικές περιοχές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή ελαιολάδου την επόμενη εμπορική περίοδο 2021/22 θα είναι χαμηλότερη, κάτω από τους 1.387.000 τόνους της φετινής χρονιάς και η οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του καιρού κατά το τέλος του καλοκαιριού και νωρίς το φθινόπωρο".

Αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα olivenews.gr με πληροφορίες από την tetronaturale.it και συνεχίζει: "Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της φετινής σοδειάς στις κύριες παραγωγικές περιοχές, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, η οποία επηρεάζει σημαντικά την παραγωγικότητα και τις αποδόσεις των ελαιοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, με στοιχεία από τις 18 Ιουλίου, οι βροχοπτώσεις φέτος στις κύριες περιοχές ελαιοκαλλιέργειας της Ανδαλουσίας και της Λα Μάντσα είναι 50-75% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 2020 θεωρούνταν ήδη έτος ξηρασίας! Επιπλέον, η έλλειψη υδατικών αποθεμάτων σημαίνει ότι οι διαθέσιμες ποσότητες για άρδευση παρέμειναν στο ήμισυ του φυσιολογικά αναγκαίου. Εκτιμάται με βάση τα παραπάνω ότι και η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι χαμηλότερη του αναμενομένου.

Επίσης, στην Ιταλία πολλές περιοχές αναφέρουν προβλήματα καρπόπτωσης, σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 70%. Το παράξενο είναι πως το φαινόμενο παρατηρείται ακόμη και στους αρδευόμενους ελαιώνες. Αυτό μας δείχνει πως το πρόβλημα μπορεί να έχει προέλθει από τον παγετό του Απριλίου, που ναι μεν δεν προκάλεσε ορατή ζημιά στους καρπούς, αλλά ίσως είχε συνέπειες στη ζωτικότητα ορισμένων ιστών. Σε περιπτώσεις μαυρίσματος του ξυλώματος είναι πιθανό το κρύο να έχει μειώσει την ικανότητα ροής οργανικών και ανόργανων θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας έτσι αδύνατη τη λήψη αρκετού νερού και θρεπτικών συστατικών για την ωρίμανση των ελαιοκάρπων. Ουσιαστικά το κρύο προκαλεί σήψη στα κλαδιά και καταστρέφει μακροχρόνια και τον καρπό. Ταυτόχρονα, το κρύο μπορεί επίσης να έχει προκαλέσει μικροβλάβες, συχνά αόρατες με γυμνό μάτι, όπου μπορεί να έχουν εγκατασταθεί μύκητες του γένους Phoma, που μπορεί να προκαλέσουν ξήρανση στα ελαιόδεντρα. Παρόμοια ζημιά είχε εντοπιστεί το 2018, μετά την καταιγίδα Burian στην Ιταλία".