Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 08:48

Συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών Πελοποννήσου αύριο στην Αθήνα (βίντεο)

Συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών Πελοποννήσου αύριο στην Αθήνα (βίντεο)

Στο συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου αύριο στην Αθήνα συμμετέχει η Ενωση Μεσσηνίας και καλεί παραγωγούς του νομού να δώσουν το “παρών” και φορείς και αυτοδιοίκηση να συμπαρασταθούν.

Το ραντεβού είναι στις 11.30 το πρωί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα γίνει παράσταση όπου αλλού χρειαστεί.

“Το συλλαλητήριο είναι μονόδρομος”, επεσήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Γιώργος Λαζόγιαννης και κάλεσε την κυβέρνηση την ύστατη στιγμή να δώσει λύση για τη σταφίδα. Ξεκαθάρισε ότι “δεν είναι κομματικό συλλαλητήριο, αλλά κραυγή αγωνίας, με στόχο να συναντήσουμε όλο το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα, από τον πρωθυπουργό μέχρι και τους αρχηγούς των κομμάτων. Είναι ειρηνικό συλλαλητήριο, να δώσουμε δυνατό "παρών"”. Ενημέρωσε, για όσους παραγωγούς δεν μπορούν να μετακινηθούν με δικά τους μέσα, ότι λεωφορεία θα φύγουν στις 7.30 το πρωί από το Βλαχόπουλο και στις 8 από την Καζάρμα και την πλατεία της Μεσσήνης. Οι παραγωγοί που θα πάνε στο συλλαλητήριο με λεωφορείο, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 27210 81095.

Στην κινητοποίηση θα τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο και ό,τι προβλέπεται από το νόμο.

Ο Γ. Λαζόγιαννης παρατήρησε ότι “από τον Απρίλιο έχουμε θέσει τον κίνδυνο για τη σταφίδα και το υπουργείο δεν έχει δώσει καμία λύση παρά τις υποσχέσεις” και πρόσθεσε πως “σε συνάντηση με βουλευτές ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των περσινών αποθεμάτων. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για το προϊόν και τους παραγωγούς”.

Ο πρόεδρος της Ενωσης κάλεσε δημάρχους, δημοτικές παρατάξεις, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και περιφερειακές παρατάξεις “να είναι συμπαραστάτες στο δίκαιο αίτημά μας” και σημείωσε με ανησυχία: “Το προϊόν πάει για εγκατάλειψη, η σταφίδα είναι στα αζήτητα, δεν πωλείται ούτε 1 ευρώ. Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ μεγάλο και δεν υπάρχει ανταπόκριση”. Ανέφερε, ακόμα, ότι “ήρθαν οι «μνηστήρες» στο Δήμο Πύλου - Νέστορος και αγοράζουν κτήματα, τα νοικιάζουν για 20ετίες. Γίνεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, εγκαταλείπεται η καλλιεργούμενη γη”. Κάλεσε τους υπεύθυνους “να μας πουν τον θέλουν τον πρωτογενή τομέα;”, μίλησε για κίνδυνο έλλειψης τροφίμων, επέκρινε το υπουργείο που δεν έδωσε λύση κι επανέλαβε πως “η σταφίδα πάει για εγκατάλειψη και του χρόνου πολλοί δεν θα καλλιεργήσουν”.

Γ.Σ.