Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 09:23

Απόσυρση του αποθέματος 4.500 τόνων σταφίδας με τιμή 1,40 το κιλό

Απόσυρση του αποθέματος 4.500 τόνων σταφίδας με τιμή 1,40 το κιλό

Την απόσυρση του περσινού αποθέματος των 4.500 τόνων σταφίδας με τιμή 1,40 ευρώ το κιλό ανακοίνωσε ουσιαστικά χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Λιβανός μέχρι την περασμένη εβδομάδα δήλωνε, απαντώντας την τελευταία φορά σε ερώτηση του βουλευτή Αλέξη Χαρίτση, πως δεν υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης. Τελικώς όμως έκανε δεκτό το αίτημα των σταφιδοπαραγωγών, το οποίο προώθησαν οι γαλάζιοι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς. Βεβαίως, για τυπικούς λόγους ώστε να αποφευχθούν πρόστιμα της ΕΕ, η απόσυρση βαφτίστηκε... απορρόφηση από τον ιδιωτικό τομέα. 

Μετά την απόφαση, ο κ. Λαμπρόπουλος και ο κ. Μαντάς δηλώνουν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις, ενώ ο συνάδελφος τους Μίλτος Χρυσομάλλης παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις, πιστώνοντας στον κ. Λιβανό την επιτυχία της απορρόφησης. Ο κ. Χρυσομάλλης αφήνει μάλιστα και υπονοούμενα για τους κ. Λαμπρόπουλο και Μαντά, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο έδρασε "χωρίς λαϊκισμό, χωρίς παράνομες κινήσεις και ενάντια σε όλες αυτές τις φωνές που ζητούσαν παράλογα πράγματα".

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σταφίδα αναφέρει:

«Στήριξη στους αγρότες δίνει η λύση στο πρόβλημα απορρόφησης των πλεονασμάτων σταφίδας του 2020 που συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού και της συντριπτικής πλειοψηφίας παραγωγών, συνεταιριστών και ιδιωτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, με επακόλουθο την άνοδο της τιμής αγοράς του προϊόντος στο €1,40/kg. Παράλληλα, για πρώτη φορά, υπό την εποπτεία του ΥπΑΑΤ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και όλων των εμπλεκομένων φορέων στην αγορά της σταφίδας, συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το ιστορικό αυτό υπερ-προϊόν. Συγκεκριμένα, το ΥπΑΑΤ, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας στάθηκε αρωγός προς όλους τους δοκιμαζόμενους παραγωγούς μέσα στα επιτρεπόμενα δημοσιονομικά πλαίσια.

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινήθηκε από την πρώτη στιγμή και για τη σταφίδα. Ενέκυψε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και με διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (παραγωγούς, συνεταιριστές, ιδιωτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις) αναζήτησε τη βέλτιστη λύση προς όφελος όλων, αλλά με σαφή τήρηση των κανόνων και του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κινούμενος ακριβώς στον άξονα στήριξης των παραγωγών, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, δεν αποδέχτηκε εξαρχής το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων σταφίδας εσοδείας 2020 με εθνικά ή ενωσιακά χρήματα, γνωρίζοντας ότι αυτό αντίκειται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και ενέχει τον κίνδυνο επιβολής αυστηρών προστίμων προς τη χώρα μας.

Ο ΥπΑΑΤ έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και απέστειλε δις και σχετικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου και έλαβε αρνητική απάντηση από τον επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Ο Σπήλιος Λιβανός, όμως, δεν σταμάτησε την προσπάθεια για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης, κινούμενος στην πάγια θέση του ότι ο εξαντλητικός διάλογος με την κοινωνία είναι ο μόνος τρόπος για την εξεύρεση λύσεων. Για το σκοπό αυτό, συγκάλεσε νέα, ευρεία σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, για να προτείνει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την βέλτιστη και πλέον αποτελεσματική λύση. Στη σύσκεψη αυτή, αφού τοποθετήθηκαν όλοι οι φορείς, υπήρξε σύμπλευση και συμφωνία από την πλειονότητα των συμμετεχόντων στην εισήγηση του ΥΠΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού. Υπήρξε κοινή αποδοχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόσυρση των αποθεμάτων με κρατικά χρήματα, χωρίς τον κίνδυνο προστίμου. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε να ολοκληρωθούν οι ενέργειες του ΥπΑΑΤ για απορρόφηση των ελεγμένων αποθεμάτων του 2020 από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον τα αποθέματα που δημιουργούσαν την αποσταθεροποίηση στην αγορά, όλοι οι φορείς εξέφρασαν τη πεποίθηση ότι οι τιμές για τους παραγωγούς θα διαμορφωθούν στο εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο του € 1,40/kg, καθώς και στο ότι θα υπάρξει μια εθνική στρατηγική για αύξηση της τιμής των εξαγωγών με τιμή στόχο τα € 2,35/kg, μια τιμή που παρά την πανδημία του κορονοϊού προσεγγίζει την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων χρόνων.

Επιπλέον, επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά ότι διατηρείται η συνδεδεμένη ενίσχυση των παραγωγών και στη νέα προγραμματική περίοδο. Υπενθύμισε, επίσης, προς τους παραγωγούς, την πρωτοβουλία ψήφισης νόμου για τις αθέμιτες πρακτικές τον προηγούμενο Απρίλιο, με βάση τον οποίο απαγορεύονται ρητά οι ανοικτές τιμές και άρα η εκμετάλλευση του Έλληνα παραγωγού. Παράλληλα, ο κ. Σπήλιος Λιβανός, εξέφρασε την ανάγκη άμεσης σύστασης Ομάδας Εργασίας που θα διαμορφώσει την Εθνική μας Στρατηγική για τη Σταφίδα, ώστε το ιστορικό αυτό υπερ-προϊόν να λάβει τη θέση που του αρμόζει στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Όλοι οι φορείς που μετείχαν στη συνάντηση αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και αυτή την πρόταση, η οποία θα ενεργοποιηθεί από το νέο έτος με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς, υπηρεσιακών παραγόντων του ΥπΑΑΤ αλλά και εκπροσώπων από την επιστημονική κοινότητα».

 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος δήλωσε σχετικά:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε σήμερα το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο αναφέρεται η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που είχε προκύψει με τη μη απορρόφηση και τις χαμηλές τιμές της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, ύστερα από μια επίμονη προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Απρίλιο.

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι:  

• Θα ολοκληρωθούν οι ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για απορρόφηση των ελεγμένων αποθεμάτων του 2020 από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον τα αποθέματα που δημιούργησαν την αποσταθεροποίηση στην αγορά, οι τιμές για τους παραγωγούς θα διαμορφωθούν στο επίπεδο του 1,40/kg ευρώ, με προοπτική και στρατηγική για αύξηση της τιμής των εξαγωγών, στα 2,35kg ευρώ.

• Διατηρείται η συνδεδεμένη ενίσχυση των παραγωγών και στη νέα προγραμματική περίοδο.

• Συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για το εθνικό μας προϊόν, τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα.

Ευχαριστούμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που από την αρχή έδειξε το ενδιαφέρον του για επίλυση του προβλήματος που είχε παρουσιαστεί.

Δικαιώνεται ο αγώνας μας, δικαιώνονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι σταφιδοπαραγωγοί, οι οποίοι στηρίζονται και ενισχύονται, για να συνεχίσουν να καλλιεργούν το ιστορικό μας προϊόν».

 

ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ: “ΛΥΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΙΖΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ”

Με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα των αποθεμάτων της σταφίδας σοδειάς 2020, ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με συγκροτημένες κινήσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός προχώρησε σε όλες εκείνες τις ενέργειες, για τις οποίες συζητάμε και εργαζόμαστε αθόρυβα εδώ και καιρό, προκειμένου να διασφαλιστεί το εισόδημα και ο μόχθος των Ελλήνων σταφιδοπαραγωγών. Η σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ αποδεικνύει ότι χωρίς κορώνες και υπερφίαλες απαιτήσεις δίδονται οι λύσεις που έχει ανάγκη ο Έλληνας αγρότης σταφιδοπαραγωγός, μέσα από διάλογο και ευρεία συναίνεση. Έτσι, το ΥΠΑΑΤ προχωρά στην ολοκλήρωση όλων εκείνων των ενεργειών προκειμένου να απορροφηθούν από τον ιδιωτικό τομέα τα ελεγμένα ποιοτικά αποθέματα του 2020, μια διαδικασία που σταθεροποιεί την αγορά της σταφίδας και εξασφαλίζει τιμή πώλησης που θα κυμανθεί στο 1,40 ευρώ ανά κιλό για τους παραγωγούς μας. Παράλληλα, το υπουργείο ενισχύει την εθνική εξαγωγική στρατηγική, έχοντας στόχο τα 2,35 ευρώ ανά κιλό, ως τιμή εξαγωγικής πώλησης της σταφίδας.

Χωρίς λαϊκισμό, χωρίς παράνομες κινήσεις και ενάντια σε όλες αυτές τις φωνές που ζητούσαν παράλογα πράγματα, το ΥΠΑΑΤ, ο υπουργός και όσοι εργαστήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση, δίνουμε λύση για μια ακόμα φορά σε ένα μείζον αγροτικό πρόβλημα, επιβεβαιώνοντας στην πράξη αυτό που λέγαμε από την αρχή: η κυβέρνηση και το υπουργείο θα ενισχύσουν τον Έλληνα παραγωγό και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα, με αποσύρσεις αποθεμάτων που θα επέφεραν σίγουρα βαριά πρόστιμα για την χώρα μας. Αυτή ήταν σταθερά και η δική μου προσωπική θέση από την αρχή του προβλήματος, την οποία υποστήριξα ακόμα και όταν κάποιοι κινδυνολογούσαν για την επικείμενη καταστροφή της σταφιδοπαραγωγής στον τόπο μας. Και μην ξεχνάμε ότι στο τραπέζι υπάρχει ακόμα και η χρηματική ενίσχυση των παραγωγών λόγω Covid, όπως έχει δεσμευθεί από την αρχή ο Σπήλιος Λιβανός.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, όπως το κάναμε αθόρυβα και ουσιαστικά με την πατάτα και το ελαιόλαδο. Μακριά από λαϊκισμούς, συμφέροντα και κορώνες, με μόνο γνώμονα το συμφέρον του παραγωγού».

 

ΜΑΝΤΑΣ: “ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ"

Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Περικλή Μαντά εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Λύση στο μείζον πρόβλημα των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας σοδειάς 2020 δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την απορρόφηση των πλεονασμάτων, σε συνεργασία με την πλειοψηφία των παραγωγών, των συνεταιριστικών φορέων και των μεταποιητών του κλάδου. Η εξέλιξη αυτή έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής αγοράς του προϊόντος στο 1,40 ευρώ ανά κιλό, γεγονός που αποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό την ισορροπία στην αγορά της κορινθιακής σταφίδας και διασφαλίζει σε πρώτο επίπεδο τα συμφέροντα των παραγωγών και των συνεταιριστικών φορέων που διατηρούσαν μέχρι σήμερα το αδιάθετο προϊόν στις αποθήκες τους.

Για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το σημαντικό ζήτημα είχε υπάρξει μεγάλη δραστηριοποίηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά κατά το προηγούμενο διάστημα. Ειδικότερα ο κ. Μαντάς, τόσο μέσω των ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου και της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, όσο και μέσα από τη συστηματική επικοινωνία του με το υπουργείο και τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους φορείς για το ζήτημα, από την πρώτη στιγμή είχε συνταχθεί με το αίτημα των παραγωγών και των συνεταιριστικών φορέων για άμεση υλοποίηση προγράμματος απόσυρσης της σταφίδας, ζητώντας παράλληλα τη χρήση εθνικών πόρων αντί για κοινοτικών για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο βουλευτής Μεσσηνίας πραγματοποίησε την ακόλουθη δήλωση:

“Ευχαριστώ προσωπικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό για την πρωτοβουλία του, προκειμένου να υπάρξει σήμερα αυτή η συμφωνία για την απορρόφηση των πλεονασμάτων κορινθιακής σταφίδας. Με τον τρόπο αυτό δικαιώνεται και η δική μου προσπάθεια όλη την προηγούμενη περίοδο, κατά την οποία σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τις ενώσεις και τους τυποποιητές, διεκδικήσαμε την προστασία αυτού του ιδιαίτερου και εμβληματικού προϊόντος.

Η εξέλιξη αυτή μας επιτρέπει να είμαστε όλοι μας αισιόδοξοι για την πορεία της κορινθιακής σταφίδας το επόμενο διάστημα, διότι μέσα από την απορρόφηση των πλεονασμάτων δίνεται πλέον η δυνατότητα για τη σταδιακή και πλήρη αποκατάσταση της αγοράς τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή διοχέτευση και της νέας σοδειάς στις αγορές του εξωτερικού”».

Θ.Λ.