Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 14:41

Οι αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών σε Λακωνία και Αργολίδα (βίντεο)

Οι αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών σε Λακωνία και Αργολίδα (βίντεο)

Για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού σε Λακωνία και Αργολίδα μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Αναστασόπουλος συμμετείχε στη σύσκεψη που είχε ο κ. Λιβανός στο διοικητήριο της Λακωνίας, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Νίκωνα Τζινιέρη, τον θεματικό ομόλογό του Θεόδωρο Βερούτη, τους βουλευτές Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικό, τους δημάρχους του νομού, καθώς και με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων. Παρευρέθηκε επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στην παραπάνω σύσκεψη ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι από το υπουργείο θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την άμεση αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ γνωστοποίησε ότι οι πληγέντες παραγωγοί θα αποζημιωθούν με 0,22 ευρώ το κιλό για τα πορτοκάλια,  ,32 ευρώ για τα μανταρίνια και 0,60 ευρώ για τα λεμόνια.

Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου ο κ. Αναστασόπουλος συνόδευσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις πληγείσες από τον πρόσφατο παγετό περιοχές της Λακωνίας και Αργολίδας, παρουσία και του γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΓΟΕΒ

Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με το ΓΟΕΒ για την προετοιμασία δύο προτάσεων αναβάθμισης των γεωτρήσεων. Ειδικότερα, μελετάται αυτή την περίοδο η δυνατότητα αναβάθμισης 45 περίπου γεωτρήσεων, με εργασίες εκσυγχρονισμού και κατασκευής δικτύου, ώστε να κατατεθούν δύο προτάσεις στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, μία για την άνω ζώνη και μία για την κάτω ζώνη του ΓΟΕΒ, ύψους έως 2,2 εκ. ευρώ, όπως προβλέπεται από σχετική πρόσκληση.

Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η λειτουργικότητα των γεωτρήσεων προκειμένου να αρδεύσουν καλλιέργειες της περιοχής αλλά και ελαιώνες, που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής επιβάλλεται να αρδευτούν.