Κυριακή, 03 Απριλίου 2022 09:13

Πρωτιά Μεσσηνιακών ελαιολάδων σε αξιολόγηση στην Ισπανία

Γράφτηκε από την

 

Πραγματοποιήθηκε στη Χαέν της Ισπανίας το τριήμερο εναρκτήριο meeting του ερευνητικού προγράμματος Artolio, με οικοδεσπότη τον καθηγητή Sebastián Sánchez Villasclaras.

Κατά τη διάρκειά του παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα αξιολόγησης των δειγμάτων ελαιόλαδου, σύμφωνα με τα οποία τα ελαιόλαδα της Μεσσηνίας ήταν μεταξύ των πρώτων ποιοτικά σε χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Στο meeting συζητήθηκαν η πρόοδος του προγράμματος, η απορρόφηση των χρημάτων από παραγωγούς και ελαιοτριβείς, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα σε επίπεδο παραγωγής αλλά και ποιότητας ελαιόλαδου. Στις συναντήσεις συμμετείχαν, εκτός των υπευθύνων των προγραμμάτων από τις μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν, και οι υπεύθυνοι της διαχειριστικής αρχής της Ε.Ε., οι υπεύθυνοι δημοσιότητας αλλά και οι υπεύθυνοι προγραμμάτων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

Το πρόγραμμα στο σύνολό του επαινέθηκε για το ρυθμό με τον οποίο υλοποιείται μέχρι σήμερα, αλλά και για το ρυθμό απορρόφησης κονδυλίων. Εκτός των συζητήσεων στο meeting περιλαμβάνονταν και επισκέψεις σε αγρότες συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, καθώς και σε ένα ελαιοτριβείο στα περίχωρα της Χαέν.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε όλες οι δραστηριότητες του προγράμματος να είναι ανοιχτές για συμμετοχή σε αγρότες, ελαιοτριβείς, εμπόρους, τυποποιητές ελαιόλαδου και λοιπούς επαγγελματίες του κλάδου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις δράσεις του, παραγωγοί και ελαιοτριβείς του Νομού Μεσσηνίας μπορούν να απευθύνονται στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και στα τηλέφωνα 27210 91984, 27210 29812, εργάσιμες μέρες και ώρες, αναζητώντας τον υπεύθυνο του προγράμματος Παναγιώτη Κάτσαρη.