Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 17:15

Κερδίζει έδαφος στη Μεσσηνία η καλλιέργεια γλυκοπατάτας

Κερδίζει έδαφος στη Μεσσηνία η καλλιέργεια γλυκοπατάτας

Στη Μεσσηνία και στην Ηλεία καλλιεργούνται γλυκοπατάτες σε έκταση 2.000 στρεμμάτων, κυρίως λόγω του… Άκη Πετρετζίκη και των συνταγών του, οι οποίες σύστησαν σ’ ένα ευρύτερο ελληνικό καταναλωτικό κοινό το προϊόν.

Η παραγωγή της γλυκοπατάτας στη χώρα μας ξεκίνησε μόλις το 2002 σε Μεσσηνία και Νάξο. Το προϊόν, αν καλλιεργηθεί σωστά, μπορεί να αποδώσει έσοδα 3.000 ανά στρέμμα, με περιθώριο κέρδους ανάλογα με την τιμή μεταξύ 400 και 700 ευρώ ανά στρέμμα.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του agronews.gr για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας αναφέρει:

«Τις καρδιές λίγων αλλά δραστήριων παραγωγών στη νότια Ελλάδα έχει κερδίσει από το γύρισμα της χιλιετίας η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας. Πρόκειται για υποτροπικό φυτό που στην Ελλάδα καλλιεργείται για τις εδώδιμες κονδυλώδεις ρίζες του που έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι επίσης ένα πολύ γευστικό λαχανικό με μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, όπου καλλιεργείται τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για βιομηχανική χρήση αλλά εναλλακτικά και ως ζωοτροφή.

Η γλυκοπατάτα έχει καταγωγή από την Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα από το Περού, και παρά την ονομασία της δεν έχει καμία βοτανική συγγένεια με τη γνωστή μας πατάτα.

Αποτελεί επίσης μία από τις έξι καινοτόμες καλλιέργειες που πριμοδοτούνται με 60 ευρώ το στρέμμα στη νέα ΚΑΠ μαζί με την καμελίνα, τη νιγκέλα, την κινόα και άλλες. Στη χώρα μας ξεκίνησε να καλλιεργείται από το 2002, όταν και πρωτοασχολήθηκαν μαζί της παραγωγοί από τη Μεσσηνία και τη Νάξο, ενώ συνεχίστηκε σε μεγαλύτερη κλίμακα τα τελευταία 5-7 χρόνια κυρίως λόγω του… Άρη Πετρετζίκη και των συνταγών του, οι οποίες σύστησαν στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό το προϊόν.

Πλέον οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αγγίζουν τα 2.000 στρέμματα σε Ηλεία και Μεσσηνία, ομοιόμορφα μοιρασμένες μεταξύ των δύο, με μερικές εκατοντάδες ακόμα στο νησί της Νάξου.

Οι υψηλές απαιτήσεις σε νερό και θερμοκρασίες καθιστούν την καλλιέργειά της σε υψηλότερο γεωγραφικό πλάτος ασύμφορη, με δραστική μείωση στη μάζα του τελικού προϊόντος κάτω από τα 200 γραμμάρια ανά τεμάχιο, που θεωρείται το άτυπο όριο στην αγορά για τις εμπορεύσιμες ποσότητες.

Όπως περιγράφει ο ∆ημήτρης Τάμπασης, παραγωγός γλυκοπατάτας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας εδώ και 15 χρόνια, η καλλιέργεια έχει ιδιαίτερες ανάγκες άρδευσης και φυτοπροστασίας, απαιτώντας πειραματισμούς σε μικρή κλίμακα για όποιον ενδιαφέρεται σοβαρά να αρχίσει να την καλλιεργεί ώστε να βρει τον “μπούσουλα”, καθότι όπως εξηγεί ο ∆ημήτρης Τάμπασης στην Agrenda, υπάρχει σοβαρό κενό γνώσης. Οι οδηγοί που υπάρχουν για άλλες καλλιέργειες, όπως τα οπωροφόρα, είναι άφαντοι στην περίπτωση της γλυκοπατάτας παρά το γεγονός πως το φυτό καλλιεργείται εδώ και 20 χρόνια στη χώρα, με αποτέλεσμα η γνώση για τις καλλιεργητικές πρακτικές και τη φυτοπροστασία να μεταδίδεται ουσιαστικά από στόμα σε στόμα.

Παρά το έλλειμμα γνώσης, όποιος επιθυμεί πραγματικά να ασχοληθεί με την καλλιέργεια και έχει πειραματιστεί ενδελεχώς μπορεί να βγάλει καλά χρήματα. Με μία πρώτη ματιά, η καλλιέργεια φαίνεται ιδιαίτερα “αλμυρή” στα κόστη, με το συνολικό κόστος παραγωγής να υπολογίζεται σύμφωνα με παραγωγούς στα 800 με 850 ευρώ το στρέμμα πριν τις ανατιμήσεις του τελευταίου έτους και στα 1.050 με 1.100 ευρώ φέτος, κυρίως λόγω υψηλότερου κόστους άρδευσης, λίπανσης και πλαστικών. Ωστόσο, οι στρεμματικές  αποδόσεις που μπορεί να πετύχει κάποιος παραγωγός στη Πελοπόννησο φτάνουν συχνά και τα 2.000 κιλά ανά στρέμμα, με πιο συνήθεις τιμές μεταξύ 1.500 και 1.700 κιλών.

Έχοντας κατά νου πως η τιμή παραγωγού υπολογίζεται κατά μέσο όρο σταθερή στο 1,00 με 1,05 ευρώ το κιλό, γίνεται εμφανές ότι η καλλιέργεια γλυκοπατάτας εάν πραγματοποιηθεί σωστά αφήνει ένα περιθώριο κέρδους μεταξύ 400 και 700 ευρώ ανά στρέμμα, που δυνητικά θα μπορούσε να είναι υψηλότερο όπως επισημαίνει ο συνομιλητής μας ∆ημήτρης Τάμπασης, καθώς υπό ιδανικές συνθήκες η καλλιέργεια θα μπορούσε θεωρητικά να αποδώσει μέχρι και 3.000 κιλά το στρέμμα.

Έχοντας εξίσου υψηλά κόστη όσο και περιθώρια κέρδους, το στρεμματικό πριμ των 60 ευρώ στη νέα ΚΑΠ χάνει την αίγλη του, αποτελώντας περισσότερο ένα… φιλικό χτύπημα στη πλάτη για όσους δοκιμάσουν την τύχη τους με την πολλά υποσχόμενη γλυκοπατάτα, η οποία εδραιώνεται πλέον στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, αφήνοντας υποσχέσεις αξιοπρεπούς εισοδήματος σε όσους παραγωγούς την δοκιμάσουν».