Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 09:00

Ανησυχία για τιμή και παραγωγή ελαιολάδου λόγω έλλειψης εργατών και αύξησης λιπασμάτων

Γράφτηκε από τον
Ανησυχία για τιμή και παραγωγή ελαιολάδου λόγω έλλειψης εργατών και αύξησης λιπασμάτων

Στα 3,40 ευρώ και λίγο παραπάνω διαμορφώνεται η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία και 10 λεπτά επιπλέον είναι η τιμή του ΠΟΠ.

Ο προβληματισμός στον αγροτικό κόσμο του νομού είναι μεγαλύτερος για τη φετινή παραγωγή, παρότι αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από την περσινή.

Ειδικότερα, την περασμένη Τετάρτη σε δημοπρασία που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “Νηλέας” στη Χώρα, για την πώληση 20 τόνων, η καλύτερη τιμή που προσφέρθηκε ήταν 3,42 ευρώ. Τιμή που δεν κρίθηκε ικανοποιητική, συμφέρουσα για τους παραγωγούς από το Δ.Σ. του συνεταιρισμού και το λάδι δεν δόθηκε.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, υπάρχουν ποσότητες ελαιολάδου από την παραγωγή του 2021, όμως, το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, γι’ αυτό και η τιμή του δεν ανεβαίνει, για την ώρα, στα 3,50 και στα 3,60 ευρώ, όπως προσδοκούν οι παραγωγοί για να το πουλήσουν.

Οι τιμές και οι πωλήσεις της περσινής παραγωγής που είναι αδιάθετη, θα εξαρτηθούν από την ανθοφορία και την προοπτική της φετινής παραγωγής, ιδιαίτερα στην Ισπανία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή που παίζει τον καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής.

Πληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, ακόμα, αυτή την περίοδο, είναι ότι στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου καταγράφεται ζημιά από καύσωνες.

Στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Μεσσηνία, όπως επισημαίνουν συνεταιριστικοί παράγοντες, αναμένεται φέτος μεγαλύτερη παραγωγή από την περσινή, αλλά υπάρχουν παράγοντες που προκαλούν προβληματισμό κι ενδέχεται να μην επιβεβαιώσουν τη θετική αυτή προοπτική. Και αυτό έχει να κάνει με το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης και του αυξημένου κόστους παραγωγής, κυρίως με τη μεγάλη αύξηση της τιμής των λιπασμάτων. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες έχουν μειώσει αισθητά την καλλιεργητική φροντίδα στους ελαιώνες, καθώς πολλοί παραγωγοί δεν έριξαν λίπασμα και δεν έχουν κλαδέψει, καθαρίσει μέχρι τώρα τα ελαιόδεντρα, εξαιτίας της απουσίας εργατικών χεριών. Και αν η Πολιτεία δεν φροντίσει έγκαιρα και οργανωμένα να λύσει το πρόβλημα, υπάρχει κίνδυνος σημαντικό μέρος του ελαιόκαρπου να μη συγκομιστεί.

Γ.Σ.


NEWSLETTER