Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 09:21

ΣΥΚΙΚΗ: Μικρή αύξηση στην τιμή των σύκων (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
ΣΥΚΙΚΗ: Μικρή αύξηση στην τιμή των σύκων (βίντεο)

Μεσοσταθμική αύξηση 4% στις τιμές των σύκων ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου τονίζοντας παράλληλα ότι οι αυξήσεις της τελευταίας 5ετίας αγγίζουν το 35%.

Ο κ. Παπαγεωργίου κάλεσε τους παραγωγούς να παραδώσουν τα σύκα το συντομότερο δυνατό στα απεντομωτήρια της Μεσσηνίας και της Λακωνίας ώστε να ξεκινήσει η πώληση τους στην διεθνή αγορά πριν τα ανταγωνιστικά της Τουρκίας. Μιλώντας για την ανανέωση των συκεώνων ο κ. Παπαγεωργίου ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγών και για αυτό αναζητείται νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα καλύπτει μέρος του απολεσθέντος εισοδήματος των παραγωγών για μια πενταετία. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου η παραγωγή της Μεσσηνίας δεν ξεπερνά πλέον τους 2.000 τόνους και για αυτό είναι αναγκαία η ανανέωση των συκεώνων.

Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ μίλησε επίσης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της συνεταιριστικής οργάνωσης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας επισκέψιμου μουσείου και συκεώνα στο μέλλον

Μιλώντας για την τιμολογιακή πολιτική ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες στην αγορά καθώς η μεταφορά ενός κοντέινερ στις ΗΠΑ κοστίζει πλέον από 13.000 μέχρι 15.000 ευρώ ενώ πριν κόστιζε μόνο 2.000 ευρώ. Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Συκικής είπε ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση των ακινήτων ενισχύσουν έμμεσα το εισόδημα των παραγωγών και για αυτό η συνεταιριστική οργάνωση τα εκσυγχρονίζει με στόχο την αύξηση της αξίας τους.

Για την φετινή παραγωγή ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι είναι αυξημένη κατά 25%- 30% και ότι μόνο ένα πλήγμα από τις βροχές μπορεί να μειώσει  τον όγκο της. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Συκικής παραδέχτηκε πως υπάρχει έλλειμμα εργατικών χεριών το οποίο θα επιδεινωθεί αν χαλάσει ο καιρός και παραστεί ανάγκη άμεσης συγκομιδής της παραγωγής. Ο κ. Παπαγεωργίου είπε εξετάζεται το ενδεχόμενο προμήθειας δικτύων με στόχο να γίνει εφικτή η συγκομιδή των σύκων από λιγότερα χέρια και παράλληλα να βελτιωθεί η ποιότητα του προϊόντος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπαγεωργίου εκτίμησε ότι το κόστος παραγωγής ενός οργανωμένου συκεώνα ανέρχεται στα 315 ευρώ το στρέμμα και η απόδοση του στα 600 κιλά.

Αναλυτικά οι τιμές των συκών παρουσιάζονται στον πίνακα:

Συμβατικά

Ποιότητα

Τιμή 2021

Φετινή τιμή

Α΄

2,30

2,40

Β΄

2,10

2,20

Γ΄

1,40

1,45

Δ΄

1,20

1,25

Βιολογικά

Ποιότητα

Τιμή 2021

Φετινή τιμή

Α΄

3,00

3,10

Β΄

2,70

2,80

Γ΄

2,30

2,35

Δ΄

2,10

2,15

 


NEWSLETTER