Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 09:16

Στο 80% η ζημιά στα σύκα από τις βροχές - Σε αποζημιώσεις ελπίζουν οι αγρότες

Γράφτηκε από τον

 

Σημαντικό εισόδημα από τη φετινή παραγωγή σύκων, από την πρώτη και τη δεύτερη ποιότητα, χάθηκε για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας, από τις τελευταίες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν καταστροφή.

Η αύξηση που αναμενόταν κατά 30% δεν θα γίνει πραγματικότητα και η φετινή χρονιά θα φθάσει τα επίπεδα της περσινής, που ήταν μια κακή χρονιά.

Τα στοιχεία αυτά μας επεσήμανε ο διευθυντής της Συκικής Γιώργος Αγγελόπουλος.

Αρχικά, μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η παραλαβή των σύκων στα απεντομωτήρια κι επιβεβαίωσε πως πριν τις βροχές και η ποιότητα και η ποσότητα των σύκων ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Εκανε λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία, για υψηλή ζημιά μέχρι και 80% σε κάποια κτήματα. Κλιμάκια του ΕΛΓΑ που συνεχίζουν τους ελέγχους, επιβεβαιώνουν, κατά τον διευθυντή, αυτή την εικόνα της ζημιάς.

Σήμερα, στο μεταξύ, ολοκληρώνεται η αποτύπωση της παραγωγής με 100 δείκτες (80 στη Μεσσηνία και 20 στη Λακωνία) που είχε τοποθετήσει η οργάνωση και τη Δευτέρα θα υπάρχει εκτίμηση - προσέγγιση της συνολικής παραγωγής τη φετινή χρονιά.

Ακόμα, ο κ. Αγγελόπουλος μας ενημέρωσε ότι στις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε να λειτουργεί το συσκευαστήριο - εργοστάσιο και πως τις ερχόμενες ημέρες θα φύγουν τα πρώτα φορτία σύκων από τη Συκική και ιδιώτες για Αμερική, Καναδά και Αυστραλία με προϊόν πρώτης και δεύτερης ποιότητας.

Τέλος, ο διευθυντής επεσήμανε την καθοριστική σημασία της αναδιάρθρωσης της συκοκαλλιέργειας. “Με τις βροχές έχουν πληγεί κυρίως τα γερασμένα κτήματα”, μας είπε και τόνισε: “Αυτό δείχνει τη σημασία της αναδιάρθρωσης. Αν δεν γίνει, δεν θα έχουμε σύκα τα επόμενα χρόνια”.

Γ.Σ.