Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 19:44

Καταστροφική χρονιά για τα σύκα

Γράφτηκε από τον

 

Καταστροφική ήταν η φετινή χρονιά για τα σύκα σε Μεσσηνία και Λακωνία, η χειρότερη όλων των χρόνων. Και αυτό γιατί η συνολική παραγωγή υπολογίζεται στους 1.350 τόνους, κάτω και από πέρσι που ήταν η πιο κακή χρονιά όλων των εποχών.


Η ζημιά στην αξία των σύκων είναι στο 70%, ενώ σε κάποιες περιοχές φθάνει στο 90%, καθώς χάθηκαν τα καλά σύκα.
Την τραγική αυτή κατάσταση παρουσίασε στην “Ε” ο διευθυντής της Συκικής Γιώργος Αγγελόπουλος, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και η υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης, αναφέροντας τη δέσμευση του προέδρου του οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζου πως τα χρήματα της αποζημίωσης θα δοθούν μέσα στο 2022.

“Είχαμε καλή συνεργασία μέχρι τώρα και βγήκαν άμεσα οι γεωπόνοι για αυτοψίες”, μας είπε ο διευθυντής και παρατήρησε: “Οι γεωπόνοι και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Λυκουρέντζος είδαν από κοντά τη ζημιά. Και ο πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο 2022”.
Επεσήμανε ότι λόγω της καταστροφής “υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αγορά. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά που ζητούσαν οι πελάτες μας. Θα πάρουν όλοι μικρότερες ποσότητες, για να δώσουμε προϊόν σε όλες τις αγορές. Μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων και τον πρώτο μήνα του 2023 θα ολοκληρωθεί η τυποποίηση και η διάθεση των σύκων”.

Για τη σημασία της αναδιάρθρωσης ο κ. Αγγελόπουλος εκτίμησε πως “λόγω της κακής κατάστασης, κυρίως των γερασμένων συκεώνων, η αναδιάρθρωση σημαίνει και διάσωση των συκεώνων” κι εξήγησε: “Στους γερασμένους συκεώνες είναι πιο έντονο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Γι’ αυτό είναι αναγκαία όσο ποτέ. Οι νέοι συκεώνες θα είναι πιο ανθεκτικοί και θα υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή”.
Για την έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, μας είπε ότι “έχουν μπει περισσότερες - και όχι μόνο 3 - επιλέξιμες δράσεις στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, όπως ζητούσε η Συκική. Πίεσε γι’ αυτό η οργάνωση και η ΕΘΕΑΣ. Το πρόγραμμα έχει ακουμπήσει αυτό που έχουμε προτείνει. Υπάρχει μια ικανοποίηση, μια θετική εξέλιξη σε σχέση με την κατάσταση πριν το καλοκαίρι”.
Ο διευθυντής της Συκικής παρατήρησε ότι καλούν τους παραγωγούς - μέλη τους “για να συγκροτήσουμε αιτήματα με κτήματα για αναδιάρθρωση, ώστε να γίνει πρόταση με συγκεκριμένα στρέμματα, να έχουμε μια εικόνα μέσα στο 2022. Ηδη συγκεντρώνονται αιτήματα, θα ενημερωθούν όλοι οι παραγωγοί”.

Τέλος, όσον αφορά τα αρδευτικά έργα, ανέφερε ότι “μια μικρή καλυτέρευση θα υπάρξει με το έργο της λιμνοδεξαμενής που προγραμματίζεται στο Τρίκορφο”, αναγνωρίζοντας εμμέσως πως δεν καλύπτει τις περισσότερες περιοχές με συκεώνες.
Γ.Σ.