Τρίτη, 04 Απριλίου 2023 22:35

Μεγάλη συμμετοχή σε σεμινάριο για ελαιόλαδο στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από την
Μεγάλη συμμετοχή σε σεμινάριο για ελαιόλαδο στα Φιλιατρά

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο ΚΕΓΕ Φιλιατρών σεμινάριο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και το marketing στο τυποποιημένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Το σεμινάριο είναι μέρος της σειράς σεμιναρίων που διοργανώνονται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ARTOLIO, με το οποίο είναι εταίρος το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.
Το ARTOLIO (Profitable and sustainable artisanal olive oil industry in the Mediterranean) είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη στήριξη μικρών ελαιοπαραγωγών σε όλη τη Μεσόγειο, μέρος του προγράμματος ENI CBC Med για τη διασυνοριακή συνεργασία στη Μεσόγειο. Αποτελεί μια «πλατφόρμα» που αφορά στη λεκάνη της Μεσογείου με συμμετοχές φορέων από το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Παλαιστίνη και την Ισπανία και κύριο σκοπό έχει την αξιοποίηση και προώθηση της αγοράς εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, επενδύοντας σε εξοπλισμό και γνώσεις σε παραδοσιακούς παραγωγούς και ιδιοκτήτες μικρών ελαιοτριβείων.
Οι δύο ενότητες του σεμιναρίου εστίασαν στην εμβάθυνση σε θέματα ποιότητας και επιχειρηματικότητας.
Ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος Παναγιώτης Κάτσαρης γεωπόνος - βιοτεχνολόγος, που ανήκει στο επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ στην Καλαμάτα, μίλησε για την αξία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ως προϊόντος με μοναδικά χαρακτηριστικά (χημικά - οργανοληπτικά).
Ο σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης Ηλίας Καλφακάκος παρουσίασε αρχές και μεθόδους μάρκετινγκ και τεχνικές επικοινωνίας ειδικά για επιχειρήσεις εμπορίας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, με σκοπό οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια ουσιαστική βάση για τον τρόπο που μπορούν να προωθήσουν το προϊόν τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν σχεδιαστεί και άλλα σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Σκοπός είναι η γνώση και η εμπειρία που συγκεντρώνεται από αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα να διαχυθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, ώστε αυτό το τόσο σημαντικό για την Ελλάδα προϊόν να αποκτήσει την αξία που του αξίζει.

 


NEWSLETTER