Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2023 08:57

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Αντ. Παρασκευόπουλος στη «Ε»: «30-35% κάτω η παραγωγή ελαιολάδου στην Τριφυλία»

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Αντ. Παρασκευόπουλος στη «Ε»: «30-35% κάτω η παραγωγή ελαιολάδου στην Τριφυλία»

 

Ξεκίνησε ήδη η ελαιοσυγκομιδή στην περιοχή της Τριφυλίας τόσο στη μαυρελιά αλλά και στη κορωνέϊκη από παραγωγούς που επιλέγουν την πρωιμότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη 30-35% ξεπερνώντας τους 22.000 τόνους και διατηρώντας παρόλα αυτά το 12-13% της εθνικής παραγωγής.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα στην εξέλιξη της καλλιέργειας ωστόσο καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη δάκου και γλοιοσπόριου συστήνεται στους παραγωγούς προσοχή.

Ενώ όπως όλα δείχνουν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων μεταξύ αυτών και η τιμή η πρώιμη συγκομιδή συνεχώς κερδίσει έδαφος.

Μιλώντας στην «Ε» ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά «Η ελαιοπαραγωγή στη Τριφυλία εξελίσσεται  ικανοποιητικά, η παραγωγή σε σχέση με πέρυσι εκτιμούμε ότι έχει μια μείωση 30-35% και υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τους 22.000 τόνους ελαιολάδου. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε προβλήματα ούτε με γλοιοσπόριο ούτε με δάκο, όμως έχουμε ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη τους αυτή την εποχή και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Τελειώνει και ο 4ος δολοματικός ψεκασμός και οι παραγωγοί που θα καθυστερήσουν την ελαιοσυγκομιδή θα πρέπει να προσέχουν τα ελαιοπερίβολα τους για όψιμες προσβολές από δάκο. Συνιστάται να γίνει πρώιμη συγκομιδή, η οποία μας προστατεύει και από γλοιοσπόριο και από προσβολές από δάκο, ώστε να μην έχουμε τη περσινή επανάληψη όπου μετά τις 15-20 Δεκεμβρίου είχαμε προβλήματα κυρίως με το γλοιοσπόριο.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν έκθλιψη την ίδια ημέρα, να εφαρμόζουν καλές πρακτικές, να μην κάνουν μεγάλες κλαδοτομές κατά τη συγκομιδή καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουμε ορυκτέλαια στο ελαιόλαδο. Επίσης να προσέχουν στη χρήση των φυτοπροταστευτικών προϊόντων πριν την ελαιοσυγκομιδή, για να μην ανιχνεύονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο λάδι. Να τηρούν την ετικέτα και ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα, ώστε να μην έχουμε στο ελαιόλαδο υπολείμματα.

Κατά συνέπεια, καλές πρακτικές, πρώιμη συγκομιδή και ιδιαίτερη προσοχή κατά την έκθλιψη και στο ελαιοτριβείο και στη μεταφορά του ελαιοκάρπου σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Για την ελαιοσυγκομιδή που ήδη έχει ξεκινήσει επισήμανε «Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει στη μαυρελιά στη ΔΕ Χώρας και τη ΔΕ Γαργαλιάνων, οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές φτάνοντας μέχρι 8 και 9 κιλά ελαιολάδου το σακί. Όσον αφορά τις αποδόσεις στην κορωνέϊκη που και εκεί έχει ξεκινήσει είναι ικανοποιητικές. Η πρώιμη συγκομιδή είναι μια πρακτική που κερδίζει συνεχώς έδαφος, προστατεύοντας την ποιότητα, σε συνδυασμό ότι και στην αγορά οι τιμές είναι καλές. Όλοι αυτοί οι παράμετροι σε συνδυασμό με το φόβο της έλλειψης εργατικών χεριών, αναγκάζουν τους παραγωγούς να κάνουν πρώιμες συγκομιδές.

Σαν περιοχή διατηρούμε μια σταθερή παραγωγή αγγίζοντας το 12-13% της εθνικής παραγωγής, ανεξάρτητα από τη μείωση που οφείλεται στην ακαρπία η οποία  οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και τις υγρασίες την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης».