Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 08:09

Ολοκληρώθηκε η δακοκτονία στην Τριφυλία

Ολοκληρώθηκε η δακοκτονία στην Τριφυλία

 

Ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι την περίοδο αυτή οι συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του δάκου, όπως και για γλοιοσπόριο, για αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προβαίνουν στους αναγκαίους ψεκασμούς όπου χρειάζεται.

Χαρακτηριστικά από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας τονίζεται: «Ολοκληρώθηκε για την περιοχή ευθύνης της διεύθυνσής μας το πρόγραμμα εκτέλεσης δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας. Σημειώνουμε ότι οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη και εξέλιξη του δάκου. Κατόπιν αυτού οι ελαιοπαραγωγοί, ιδιαιτέρως αυτοί που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή, αναλαμβάνουν αποκλειστικά τη μέριμνα αντιμετώπισης του δάκου για τα ελαιοπερίβολά τους. Σε ελαιώνες όπου το μικροκλίμα ευνοεί την εμφάνιση υψηλής υγρασίας, η περίοδος που διανύουμε είναι ευνοϊκή για προσβολή του ελαιοκάρπου από τις μυκητολογικές ασθένειες όπως το γλοιοσπόριο.

Κατόπιν αυτών οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προχωρούν σε ψεκασμούς με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο (περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, παραποτάμιες, παρόχθιες περιοχές και ελαιώνες που μετά από έλεγχο εμφανίζονται στον ελαιόκαρπο αρχόμενα συμπτώματα προσβολών), σύμφωνα με τις συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. Κατά τους ψεκασμούς θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες των σκευασμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής».

Κ.Μπ.