Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 19:42

Αποστολή στην Κίνα πραγματοποίησε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Αποστολή στην Κίνα πραγματοποίησε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

 

Αποστολή στην Κίνα πραγματοποίησε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τη συμμετοχή τους Τμήματος Ελιάς Καλαμάτας.

Η πολυήμερη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του ΕΛΓΟ με αντίστοιχο φορέα της Κινέζικης επαρχίας Guanxi, με κύριο σκοπό την εισαγωγής της καλλιέργειας ελληνικών ποικιλιών ελιάς στην Κίνα, όπως ή Κορωνέϊκή και η Καλαμών, την μεταφορά τεχνογνωσίας των διαδικασιών ψυχρής έκθλιψης ελαίων, αλλά και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Από την Καλαμάτα συμμετείχε ο εντεταλμένος ερευνητής Βασίλης Γκισάκης του Τμήματος Ελιάς, ο διευθυντής του Ινστιτούτου ΙΕΛΥΑ Δρ. Γ. Ψαρράς (Χανιά), καθώς και ο ειδικός ποιότητας ελαιόλαδου M. Καρπαδάκης (Terra Creta).

Όπως τονίζει ο ερευνητής Δρ. Γκισάκης, αυτή η διμερής συνεργασία προήγαγε την αμοιβαία μάθηση τεχνικών καλλιέργειας & επεξεργασίας για σημαντικά έλαια της αγροτικής οικονομίας των δυο χωρών. Τέτοιες ενέργειες αναμένονται να έχει μόνο οφέλη για την προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου στην Κίνα, καθώς δεν δημιουργεί νέους ανταγωνιστές για την καλλιέργεια της ελιάς, αλλά αντιθέτως προάγει τις κατάλληλες συνθήκες αναγνώρισης της αξίας του ως προϊόν με σημαντικά οφέλη για υγεία, σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια που κατακλύζουν τις αγορές των Ασιατικών χωρών, όπως το Αραχιδέλαιο, το φοινικέλαιο και το έλαιο Καμέλιας.

Το Τμήμα Ελαίας και  Οπωροκηπευτικών στην Καλαμάτα, υλοποιεί ήδη σημαντικά διεθνή έργα σχετικά με την ελαιοκαλλιέργεια, όπως το έργο Soil O-live σε συνεργασία με το Ισπανικό πανεπιστήμιο της Jaen, το έργο URBANE για την προώθηση αγροοικολογικών πρακτικών σε Αφρικάνικες χώρες, και το CSR Table olives για την προώθηση αειφόρων πρακτικών στο κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς.