Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023 23:01

Ενωση Μεσσηνίας: Ο Γιάννης Πάζιος για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Ενωση Μεσσηνίας: Ο Γιάννης Πάζιος για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Το ανορθολογισμό που επικρατεί στο τομέα ασφάλισης φυτικού κεφαλαίου με συνέπεια άλλοι να πληρώνουν και άλλοι να αποζημιώνονται σχολιάζει με δημόσια ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος.

Αναλυτικά η ανάρτηση: Παραθέτω ένα αποκαλυπτικό γράφημα που αποτυπώνει τον ανορθολογισμό που επικρατεί και στον τομέα της ασφάλισης του φυτικού κεφαλαίου!
Η προσέγγιση μου χρησιμοποιεί ευγενικά τον όρο "ανορθολογισμός" ο αναγνώστης κατανοεί πολλά περισσότερα για το παρασκήνιο και δύναται να το χαρακτηρίσει ποικιλοτρόπως και παντοιοτρόπως.
Το γράφημα οπτικοποιεί τα ποσά που έχουν πληρώσει ως εισφορές οι παραγωγοί μας ανά είδος καλλιέργειας στον ΕΛΓΑ (υποχρεωτική ασφάλιση μέσω της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης) από το 2011 έως το 2019 και τα ποσά που έχει καταβάλλει στους παραγωγούς ανά κατηγορία καλλιέργειας ο Οργανισμός ως αποζημιώσεις για τις καταστροφές που καλύπτει ο (παρωχημένος) Κανονισμός του.
Για την ελαιοποιήσιμη ελιά έχουν εισπραχθεί σωρευτικά, εισφορές αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ ενώ έχουν καταβληθεί για αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγούς 63 εκατομμύρια ευρώ!
Για τα μήλα έχουν εισπραχθεί εισφορές αξίας 37 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν καταβληθεί για αποζημιώσεις 73 εκατομμύρια ευρώ!
Για Νεκταρίνια / Ροδάκινα έχουν εισπραχθεί 34 εκατομμύρια ευρώ και έχουν καταβληθεί για αποζημιώσεις 102 εκατομμύρια ευρώ!
Για Κεράσια έχουν εισπραχθεί 20 εκατομμύρια ευρώ και έχουν καταβληθεί για αποζημιώσεις 92 εκατομμύρια ευρώ!
Να τονίσουμε εδώ οτι για όλες τις καλλιέργειες, ο Οργανισμός εισπράττει κατ´ έτος περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ!
Πηγή γραφήματος: .agronews.gr